Niemand kijkt nog om naar de Zeehond

”Yes, Kerlon en Ze Eduardo naar Ajax”, sms’te mijn beste vriend me op de eerste dag van september. Ik zat in de trein, dus ik kon niet nagaan of hij een grapje maakte of dat Ajax er inderdaad in was geslaagd om de Zeehond te contracteren. Na een hoop heen en weer ge-sms moest ik hem maar op zijn woord geloven: Kerlon Moura Souza werd door de Amsterdammers gehuurd van Internazionale. Tevens hadden de hoofdstedelingen een optie tot koop bedongen op de YouTube-ster.

kerlon_173448a

De befaamde zeehondendribbel

”Als het echt de Kerlon is die ik denk dat het is, heeft Ajax echt goede zaken gedaan. Proficiat”, was mijn laatste uitgaande sms. Ik kon het maar moeilijk geloven. De Braziliaan verkreeg zijn faam door de bal tijdens wedstrijden op zijn hoofd hoog te houden, iets dat niet alleen heel moeilijk te verdedigen is, maar ook zeer vernederend voor zijn directe tegenstander. Het is dan ook niet gek dat een van de meest bekeken Kerlon-fragmenten op YouTube een aanslag is op de dribbelaar. Een van zijn tegenstanders is zijn emoties niet langer de baas en plant zijn complete rechterbeen in de maag van de Braziliaanse pingelaar. Kerlon blijkt naast zijn kunstje ook nog eens heel aardig te kunnen spelen met zijn voeten. Niet geheel verrassend ontstond er daarom interesse van verschillende Europese topclubs.

Uiteindelijk is de Italiaanse kampioen Internazionale het meest doortastend in de onderhandelingen met Cruzeiro, de Braziliaanse werkgever van de Zeehond. In 2008 verruilt Kerlon zijn vaderland om furore te gaan maken in Europa. Dat was althans de bedoeling. Blessureleed tekent de nog prille loopbaan van de voetballende attractie. Al op zeventienjarige leeftijd krijgt hij te maken met zijn eerste ernstige blessure. Een operatie is nodig om zijn enkel te laten herstellen. In Italië bleef de Zeehond kwakkelen met zijn fysieke gesteldheid. Internazionale leende hem uit aan Chievo Verona, waarvoor hij uiteindelijk slechts vier wedstrijden zou spelen.

Kerlon is niet langer de troetelbeer van het publiek. Zolang hij zijn trucje niet doet, of door omstandigheden niet kan doen, is hij ook niet interessant voor de Italiaanse fans en de media. De jonge Braziliaan lijkt al gauw te veranderen van een superster tot een nobody in de voetbalwereld. Maar dan komt Ajax. Ze willen hem een jaar huren en als hij bevalt kan hij voor ruim twee miljoen euro definitief naar Amsterdam verkassen. Dit kon zomaar eens de laatste kans zijn voor de nog jonge Kerlon.

88cceb1d-87b2-4337-918b-cce3b4fd7f6a_martina-kerlon-training

Kerlon en Javier Martina op de training van Ajax

Tot mijn grote verbazing laat Martin Jol hem beginnen bij Jong Ajax. Kerlon had weliswaar weinig wedstrijdritme en hij was nog niet honderd procent fit, maar hij had toch zeker wel de kwaliteiten voor de eerste selectie van de Amsterdammers? Al na een aantal wedstrijden met Jong Ajax doet het er allemaal niet meer toe. Op de training verdraait de jonge zeehond zijn knie. Een operatie is noodzakelijk. We zien de dribbelaar dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer aan het werk.

Het blijft een eeuwige zonde. Al op zijn zeventiende debuteerde hij voor Cruzeiro, in 2005 schitterde hij op het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor spelers onder de zeventien en drie jaar later mocht hij het proberen in de top van Europa. Blessures maken een abrupt einde aan een sprookje dat mooi is begonnen, maar dat waarschijnlijk is schoonheid zal sterven. En niemand die nog omkijkt naar de Zeehond.

About Bas