Nederlandse clubs verdienen meest aan zomertransfers

Tijdens de huidige transferperiode hebben clubs uit de Premier League en Serie A tot nu toe verreweg het meeste geld uitgegeven aan nieuwe spelers. Nederlandse clubs verdienden het meeste aan transfers, terwijl Engelse clubs per saldo het meeste geld verloren aan transfers van spelers.

Catenaccio bracht de uitgaven van clubs uit de grote Europese competities in kaart. Onderstaande afbeelding laat zien hoeveel geld de clubs uit de hoogste afdeling van het betreffende land per saldo uitgaven aan transfers (totale inkomsten minus de totale uitgaven). Daaruit blijkt dat Engelse clubs tot nu toe grof meer geld uitgaven aan spelers (365 miljoen euro) dan ze ontvingen met de verkoop van spelers (195 miljoen euro).* Er werd in totaal 170 miljoen euro betaald voor spelers die afkomstig zijn uit andere competities.

De transferbalans van clubs uit de verschillende competities, uitgedrukt in miljoenen euro's.

De duurste spelers concentreren zich in Engeland

In geen enkele competitie is dat verschil tussen inkomsten en uitgaven aan transfers (170 miljoen euro) zo groot als in de Engelse.** Ter vergelijking: door clubs uit de Duitse 1. Bundesliga, de Italiaanse Serie A en de Franse Ligue 1 werd zo’n 37 miljoen euro meer uitgegeven dan aan transferbedragen werd ontvangen. De Portugese en Spaanse hoogste afdeling gaven ruim twintig miljoen meer uit dan er binnenkwam in de Turkse competitie kwamen voor 16 miljoen aan spelers uit andere competities.

Het grote verschil tussen de Engelse en de overige competities laat duidelijk zien dat het geld – en daarmee de duurste spelers – zich steeds verder concentreren in de Engelse competitie. Spelers van over de hele wereld worden voor miljoenen naar Engeland gehaald, terwijl spelers veel minder vaak (of voor veel minder geld) de omgekeerde weg bewandelen.

Er woedt ondertussen een opvallende kooplust in de Oekraïense competitie. Met een negatief saldo van 34 miljoen euro – vergelijkbaar dus met de Franse, Duitse en Italiaanse competitie – wordt er grof meer uitgegeven dan ontvangen. De grootste clubs uit het land haalden dure spelers uit Zuid-Amerika en Europa, maar daar stonden geen noemenswaardige uitgaande transfers tegenover. Blijkbaar zit er wel geld in Oekraïne om spelers te halen, maar is er weinig talent die verkocht wordt aan andere Europese clubs.

Opleidingscompetities

Van het tegenovergestelde is sprake in Servië. Er werden talloze spelers verkocht voor zo’n één of twee miljoen euro, terwijl er nauwelijks uitgaven aan transfers werden gedaan. De clubs uit Servië ontvingen ruim 24 miljoen euro meer aan transfergelden dan ze uitgaven, wat voor een groot deel te danken was aan de verkoop van Stefan Savic aan Manchester City voor 12 miljoen euro.

Ook de Belgische competitie ontving meer miljoenen voor spelers dan het betaalde. Het meeste geld werd verdiend aan Lukaku (22m > Chelsea), Courtois (9m > Chelsea), Witsel (8m > Benfica) en Perisic (6m > Dortmund). De Belgische competitie levert dus wel degelijk waardevolle talenten die een stevige marktwaarde vertegenwoordigen in Europa.

Nederlandse handelsgeest

De Belgen en Serven doen het handig, maar echte handelsgeest vinden we in Nederland. Onze competitie bracht het er financieel het beste vanaf van alle hoogste competities in Europa.*** Nederlandse clubs mochten deze zomer gezamenlijk maarliefst 40 miljoen euro bijschrijven. De Eredivisie wordt weleens “opleidings-” of “doorstroom”-competitie genoemd, maar is dan ook helemaal terecht. En de Nederlandse clubs vervullen die rol met verve – en het legt ze geen windeieren.

De Nederlandse competitie wordt ook met enige regelmaat “Mickey Mouse”-competitie genoemd. Als we de uitgaven aan transfers als maatstaf voor de statuur van een competitie zouden nemen, blijkt uit onderstaande afbeelding dat die benaming terecht zou zijn. Nederland komt, met 38 miljoen euro in totaal, niet in de buurt van de grote vijf competities. Zelfs door Portugese en Turkse clubs wordt nog twee keer zoveel uitgegeven als door Nederlandse clubs.

De uitgaven aan transfers van clubs uit de verschillende competities, uitgedrukt in miljoenen euro's.

Big spenders

In de grootste vijf competities gaat eveneens het meeste geld om. Italië is wat de uitgaven aan transfers betreft koploper: tot nu toe werd er maarliefst 388 euro aan spelers gespendeerd. Dat kwam voor een groot deel op het conto van het herleefde Juventus (75 miljoen euro), maar ook Napoli (60m) en AS Roma (50m) deden een aardige duit in het zakje.

In de Premier League werden miljoenen uitgegeven door the usual suspects. Manchester City spande uiteraard de kroon met het binnenhalen van Aguëro en gaf in totaal 71 miljoen euro uit. United en Liverpool volgen met 57 miljoen. Chelsea (44m) deed het dit jaar relatief rustig aan.

Zoals men zou verwachten volgt de Spaanse competitie op gepaste afstand met in totaal 246 miljoen. Het geïnjecteerde Malaga gaf al 58 miljoen uit, terwijl Barcelona (met Fabregas meegerekend) en Real Madrid beide 55 miljoen spendeerden.

In de Franse en Duitse competitie gaat alweer aanzienlijk minder geld om. Een gedeeltelijke verklaring is dat Duitse clubs gebonden zijn aan veel strengere financiële richtlijnen dan clubs uit andere landen, waardoor ze doorgaans simpelweg minder te besteden hebben. Terwijl de grote uitgaven met name uit Engeland, Italië en Spanje en de met oliegeld doordrenkte staatjes komen, lijkt de Duitse competitie niet meer mee te kunnen komen als het om het grote geld gaat. Daar staat tegenover dat Duitse clubs door die strenge regels doorgaans een stuk gezonder zijn dan ander clubs.

Voor de liefhebbers is de complete visualisatie hieronder interactief te raadplegen. Zo kan je per land (ook sommige kleinere landen) de inkomsten, uitgaven en totaal (inkomsten minus uitgaven) bekijken.

 

* De transfer van Cesc Fabregas voor zo’n 29 miljoen euro van Arsenal naar Barcelona is nog niet verwerkt

** Helaas ontbreken gegevens over de Russische competitie, maar gegevens van vorig seizoen suggereren dat deze eveneens grof meer uitgeven aan spelers uit andere competities. Over het seizoen 2010/2011 werd 83 miljoen euro ontvangen, 213 miljoen uitgegeven en dus 130 miljoen “verlies” gemaakt op transfers.

*** In de Franse League 2 en de Engelse Championship wordt, per saldo, nog meer verdiend aan transfers dan in de Eredivisie. Deze competities zijn echter buiten beschouwing gelaten omdat het niet de hoogste afdelingen van hun land betreft.

De genoemde bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op gegevens van http://www.transfermarkt.de

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas