Nederlanders verdwaald tussen meren en fjorden: Denemarken

denmark-football

Niet alleen Nederlandse trainers verspreiden zich meer en meer over de wereld om hun vak uit te oefenen, ook de spelers van Nederlandse komaf zijn overal te vinden. Ik ging op onderzoek in Noord-Europa en nam de hoogste divisies van Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden onder de loep op zoek naar Nederlanders. Tijdens de zoektocht kwam ik ook een hoop, niet Nederlandse, oud-Eredivisie spelers tegen die ik ook even de revue zal laten passeren. Deze keer nemen we een kijkje in Denemarken!

De Deense eredivisie, de SAS-Ligaen, bestaat uit twaalf teams en de titelverdediger is AaB uit Aalborg. De club wist voor het eerst sinds 2001 de hegemonie van Brøndby IF en FC København te verbreken. Met nog vier wedstrijden te gaan lijkt het kampioenschap wat betreft het huidige seizoen toch weer te gaan naar één van de twee Deense grootmachten.

Qua Nederlanders is het in deze competitie niet zo enorm dik bezaaid. Er zijn slechts twee landgenoten actief op het hoogste Deense niveau, namelijk Steve Olfers en Remco van der Schaaf.

Eerstgenoemde speelt voor de titelverdediger AaB en heeft met die ploeg na een 3e plaats in de groepsronde van de Champions League, zelfs de kwartfinale van de UEFA Cup weten te behalen. Machester City was daarin na een 2-2 gelijkspel over twee wedstrijd de meest gelukkige ploeg en trok na een penaltyreeks aan het langste eind.

Steve Olfers (rechts) and Manchester United's Ji-Sung Park strijden om de bal.

Steve Olfers en Manchester United's Ji-Sung Park strijden om de bal.

Olfers maakte in de zomer van 2007 de overstap naar de Deense formatie en wist zich daar al snel tot basisspeler te ontpoppen. De verdediger speelde, op één wedstrijd na, in alle Europese duels van de ploeg uit Aalborg mee. Hij heeft inmiddels 58 duels achter zijn naam staan en wist daar in één keer te scoren. In het verleden kwam de Haarlemmer uit voor Feyenoord, Excelsior, RKC Waalwijk, FC Den Bosch en Sparta Rotterdam.

Remco van der Schaaf is door zijn club Burnley tot het einde van het huidige seizoen verhuurd aan Brøndby IF en heeft zich vanaf begin februari bij de spelersgroep aangesloten. De verdediger heeft inmiddels acht wedstrijden achter zijn naam staan waarin hij niet tot scoren wist te komen.

 Remco van der Schaaf ontvangt bloemen als welkomstgeschenk bij Brøndby IF

Remco van der Schaaf ontvangt bloemen als welkomstgeschenk bij Brøndby IF

Het begin van zijn periode bij Burnley verliep niet soepel en hij wist bij de ploeg uit de Engelse Championship niet verder te komen dan één optreden. Brøndby meldde zich direct toen bekend werd dat de Groninger verhuurd mocht worden en na zijn tijdelijke overgang naar Denemarken lijkt Van der Schaaf zijn draai weer gevonden te hebben. Of hij na de zomer ook weer aan spelen toe komt bij Burnley valt nog te bezien, maar de oud speler van onder meer PSV en Vitesse is hard op weg om met Brøndby IF een Europees ticket binnen te slepen.

De Deense competitie heeft naast twee Nederlanders een flink rijtje met spelers die vroeger op de Nederlandse velden te vinden waren. Jesper Grønkjær en Nando Rafael zijn twee namen van spelers die vroeger beiden in Ajax-tenue uitkwamen. De carrieres van beide spelers gingen zeker niet van een leien dakje en vooral het levensverhaal van Nando Rafael is aandoenlijk.

Hij vluchtte op 8-jarige leeftijd van Angola naar Nederland, werd als groot talent bestempeld in zijn periode bij Jong Ajax, maar moest vervolgens het land verlaten. Een paar jaar later kwam hij met een Duits paspoort op zak al uit voor Jong Duitsland. Zijn periode bij Hertha BSC begon goed maar ging uit als een nachtkaars en via Borussia Mönchengladbach kwam hij terecht bij AGF waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds speelt. In 17 competitieduels kwam hij tot vijf doelpunten en stevent hij met de club uit Aarhus af op een plek in de middenmoot.

Jesper Grønkjær, 31 jaar geleden geboren op Groenland, kwam twee seizoenen succesvol uit voor Ajax. Hij nam toen een grote stap door voor maarliefst 12 miljoen gulden te verkassen naar Chelsea. Daar slaagde hij niet en in de drie opvolgende jaren kwam hij uit voor Birmingham, Atletico Madrid en VfB Stuttgart. Bij geen van die ploegen was Grønkjær een echte uitblinker en dat deed hem besluiten terug te keren naar Denemarken, naar FC København om precies te zijn.

Hij is bij de wit-blauwe formatie uit de Deense hoofdstad één van de steunpilaren en heeft sinds 2006 in 59 wedstrijden negen keer het net weten te vinden.

Andere spelers die uitkwamen voor Eredivisie teams zijn:

Hjalte Bo Nørregaard (FC København – Heerenveen)
Michael Krohn-Dehli (Brøndby IF – Ajax, RKC, Sparta)
Kasper Bøgelund (AaB – PSV)
Jeppe Curth (AaB – Feyenoord, Excelsior)
Anders Due (AaB – Vitesse)
Timmi Johansen (OB – Heerenveen)
Marc Nygaard (Randers FC – Heerenveen, MVV, Roda JC)
Bo Storm (FC Nordsjælland – Heerenveen)
Alexander Östlund (Esbjerg fB – Feyenoord)

Dit was het wat Denemarken betreft, volgende keer Finland!

About Cedrick