Nederland speelt het te netjes bij corrupte FIFA

Tijdens het WK van 2010 is duidelijk geworden hoeveel moeite het kost om een WK te organiseren. De FIFA wil bepaalde voorrechten en privileges hebben in het land. Daarnaast wil het bepaalde wetten veranderen, zodat de FIFA meer geld kan vangen door bepaalde sponsorcontracten. Dat werd duidelijk met onze Nederlandse ‘Bavaria-Babes’. Het is toch belachelijk dat je met een oranje jurk opgepakt wordt en kans maakt op zes maanden cel in Zuid-Afrika?? En dat allemaal dankzij de mensen van de FIFA, die (al kwijlend op die sponsorcontracten) de wetten in het land naar hun hand willen zetten.

70_imgMoet je dan als land het Wereldkampioenschap voetbal nog wel willen organiseren. Aanvankelijk werd ik erg enthousiast, nadat ik hoorde dat Nederland wilde proberen het WK 2018 binnen te halen. Dit gevoel is na al het gedoe in Zuid-Afrika volledig omgedraaid. Van mij hoeft heel het WK niet naar Nederland te komen. Puur en alleen omdat ik de FIFA zijn privileges niet gun. Natuurlijk wordt er nu gespeculeerd door de media en de politiek dat ze nooit de wetten kunnen veranderen, maar ik denk, dat als puntje bij paaltje komt, de FIFA meer macht heeft dan de Nederlandse politiek wil.

Daarnaast zijn er ook nog de kosten. Afgelopen weekend berichtte NRC dat er het één en ander gejokt is vanuit de KNVB en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De voetbalbond en het ministerie van VWS beweren dat het WK Nederland geld oplevert, maar volgens het NRC (dat navraag en onderzoek heeft gedaan naar het WK in Duitsland in 2006) kost het Wereldkampioenschap bakken met geld. Dus onder de streep gaat de Nederlandse Staatskas er niet op vooruit. De meeste inkomsten voor de staatskas zouden moeten komen van belastingen (extra omzetten in de winkels). Laat dit nu juist een belangrijk punt zijn van de FIFA, dat gedurende het WK Vrijstelling van Belasting in Nederland voor haar belangrijke leden eist.

Het is jammer dat de FIFA in zo’n machtspositie zit. Stel je eens voor dat er geen één land is dat het WK zou organiseren. Stel je eens voor dat de FIFA zou moeten smeken en zou moeten betalen om een land het WK te laten organiseren. Zou dat niet heerlijk zijn. Weg met de FIFA en het onnozele gedoe met allerlei privileges.

Ruud Gullit beantwoordde deze vraag trouwens als volgt: ‘We spelen het zoals wij vinden dat we het moeten spelen’. Dit is wellicht een politiek correct antwoord. Als dit antwoord ook daadwerkelijk klopt kunnen we natuurlijk fluiten naar het WK 2018. Mij maakt het niks uit. Natuurlijk zou het leuk zijn dat het grootste voetbaltoernooi hier gehouden wordt, maar van mij mag het niet ten koste gaan van alles. Als je dan gaat relativeren zou een WK in Engeland ook fantastisch zijn: mooie grote stadions, fanatieke supporters voor hun eigen landen, dicht bij Nederland en een geweldige voetbal sfeer! Tot nu toe heeft Engeland ook de beste papieren en van mij mogen ze het krijgen. Toch denk ik dat Rusland ook een goede kanshebber is, puur omdat de FIFA zo gevoelig is voor corruptie. Rusland kan de FIFA op zijn wenken bedienen en alles voor ze doen. Wel te hopen dat het dan niet zo warm wordt in Rusland.

Wat ik wil zeggen met deze blog is dat ik hoop dat Nederland niet alles gaat doen voor de FIFA. Ik hoop dat de FIFA zo spoedig mogelijk opstapt en plaats maakt voor een eerlijke bond. Dan ben ik de eerste die hoopt dat Nederland het Wereldkampioenschap voetbal mag organiseren!

About Martin