Moraalridder Van Gaal maakt zich belachelijk

Een paar dagen terug maakte Bayern München voor het eerst via de officiële kanalen hun interesse voor Ajax-rechtsback Gregory van der Wiel kenbaar. Op zich niet opmerkelijk, aangezien Van der Wiel één van de grootste talenten ter wereld is op de rechtsbackpositie. Daarnaast heeft Bayern München op de positie van rechts- en linksback nog wat problemen, omdat eigenlijk alleen Philipp Lahm aan het niveau van de kampioen voldoet. Toch maakt Van Gaal zich met deze zet compleet belachelijk. De succestrainer meldde namelijk een paar maanden terug nog dat iemand als Van der Wiel er bij hem niet in zou komen.

Van Gaal viert feest bij Bayern

Van Gaal viert feest bij Bayern

Deze uitlatingen deed Van Gaal vlak na het welbekende ‘twitterincident’. Gregory van der Wiel was namelijk naar een concert gegaan, terwijl hij zich met een hersenschudding had afgemeld voor het Nederlands elftal. Het was een mentaliteit die Van Gaal totaal niet beviel: “Ik moet eerlijk zeggen dat hij bij mij op het lijstje stond, maar dat hij er na dit incident nooit meer in komt. Dat is toch ongelooflijk.” Het waren mooie woorden van Louis van Gaal, maar zijn nuance die hij even later aanbracht maakte al duidelijk dat hij het niet erg meende: “Helemaal nooit zeg ik niet, maar zo’n speler heeft bij mij een vlekje. Omdat ik eigenlijk vind dat het niet kan.”

Met niet helemaal nooit bedoelt de Nederlander dus blijkbaar dat het een paar maanden later wel weer kan. Mocht het tot een transfer komen voor het bedrag dat genoemd werd in het programma VI Oranje (zo’n twintig miljoen euro), dan maakt Van Gaal zich echt compleet belachelijk. Natuurlijk is Van der Wiel een hele goede speler, maar als analist is Van Gaal nu niet meer serieus te nemen. De Nederlandse oefenmeester wil iets te graag op de voorgrond staan en daar plukt hij nu de rotte vruchten van. Je kan wel de moraalridder uithangen in allerlei bewoordingen, maar waar het om gaat zijn je daden. In die daden is Van Gaal nu jammerlijk gefaald. Tom Egbers zei het al tijden terug: Van Gaal heeft ook redelijk vaak ongelijk.

Inmiddels is naar buiten gekomen dat Ajax en Bayern een akkoord hebben bereikt over de transfer van Gregory van der Wiel. Zelfs het woord van Louis van Gaal is dus niets meer waard in de huidige voetbalwereld, zeer spijtig. In het voetbalwereldje bestaat blijkbaar alleen de waan van de dag.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter