Moord op het voetbal

Ik zal eerlijk toegeven dat ik normaal geen problemen heb om verhalen uit het verleden op te rakelen, maar bij het verhaal van Andres Escobar is dat een ander verhaal. Ik heb het moment van zijn dood namelijk niet bewust meegemaakt en om op een correcte wijze te vertellen wat er is gebeurd, kan dan een probleem zijn. Toch wil ik zijn verhaal niet links laten liggen, want het verhaal van Escobar moet verteld blijven worden.

Escobar maakt zijn fatale treffer

Escobar maakt zijn fatale treffer

Ik begin mijn verhaal in de voorbereiding op het WK van 1994. Escobar speelt op dat moment voor Atletico Nacional, maar hij en zijn Colombiaanse maatjes zijn op weg naar de wereldtop. Real Madrid en AC Milan toonde zelfs al interesse in de leider van de Colombiaanse defensie. Colombia, dat grote indruk maakte op de Copa America in 1993, werd een grote outsider voor het winnen van het WK. Enkele gokkers zette ook grote bedragen in op een WK-winst van Colombia. Escobar zelf was echter geblesseerd en leek het WK te gaan missen. Door dag en nacht bezig te zijn met enkel herstellen haalde hij de start van het WK maar net.

Escobar wint een duel

Escobar wint een duel

Op het WK ging het echter totaal mis met de Colombianen. De eerste wedstrijd werd met 3-1 verloren van een ontketend Roemenië. Tegen de Verenigde Staten, de organisator van het toernooi, moest dus gewonnen worden. Daar ging het mis voor Escobar. Een hoge voorzet vanaf de vleugels werd erg ongelukkig in het eigen doel gegleden door Escobar. Daarvoor hadden zijn teamgenoten enkele grote kansen om zeep geholpen en dus leek zijn eigen doelpunt Colombia noodlottig te worden. Als na de rust Ernie Stewart profiteert van een misverstand in de Colombiaanse defensie, is het leed geschied: 2-0. Colombia komt nog wel terug tot 2-1 en ze winnen het laatste duel ook tegen Zwitserland, maar het is niet genoeg.

escobar3In de VS zelf krijgt Escobar al enkele bedreigingen binnen en toen hij thuiskwam in Colombia durfde hij zijn huis ook niet meer uit. Na drie dagen besloot Escobar, samen met wat vrienden en zijn vriendin, in een bar zijn frustratie van zich af te drinken. Dat tochtje werd hem fataal, want na terugkomst kwam Escobar in een steegje aan zijn einde. Zijn moordenaar, Benito Feltonado, schoot twaalf maal in de borstkas van de verdediger. Bij ieder schot riep hij, volgens Escobars’ vriendin goooooooooaaaaalll, zoals Zuid-Amerikaanse commentatoren dat vaak doen. De daadwerkelijke reden achter zijn dood is nooit bekend geworden. Enkelen denken dat het om een gewone ruzie ging, maar verwacht wordt dat het een opdracht was van iemand die zijn geld op het Colombiaanse elftal had gezet.

Feltonado zelf verklaarde dat hij het volledig uit eigen initiatief had gedaan en dus bleef de werkelijke opdrachtgever achter de dood van Escobar ongestraft. Feltonado werd tot 43 jaar cel veroordeeld, maar kwam na slechts elf jaar onder verdachte omstandigheden vrij. De officiële verklaring luidde dat het was om zijn goede gedrag. Escobar zelf is door blijven leven in de gedachten van de Colombianen. Tot op de dag van vandaag wordt Escobar op 2 juli, de dag van zijn dood, herdacht. Eigenlijk zou dit overal moeten gebeuren, want op die tweede juli werd er een moord gepleegd op het voetbal. Als voetballers hun leven niet meer zeker zijn na een fout, dan zit het namelijk goed mis. Gelukkig zijn er sindsdien nooit meer incidenten plaatsgevonden als het incident met Escobar. Gelukkig maar, want één onnodig slachtoffer is er al één teveel. Beste Escobar, ik zal iedere tweede juli je voortaan herdenken als de man die naar Real Madrid kon. Want boven alles was je vooral een voetballer.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter