Moet Ajax echt vrezen voor topploegen in de voorrondes van de Champions League?

Hier in Nederland bestaat een hoop verwarring over het perspectief van de Nederlandse clubs in de voorrondes van het kampioenenbal. Er worden van alle kanten mogelijke tegenstanders genoemd, de een beweert dat Ajax kansloos is omdat ze net zoals Twente vorig jaar tegen clubs als Arsenal moeten, de ander zegt dat clubs van het kaliber FC Kopenhagen voor uitschakeling kunnen zorgen. Net zoals velen vroeg ik mij af wat de waarheid was en zodoende heb ik dat uitgezocht.
ajaxcl Alles valt of staat in Europa met de coëfficiënten ranglijst en op basis daarvan wordt er dus ook geloot. Nederland zakt met het jaar verder af op deze lijst en is daarom niet meer een van de landen waarvan de nummer 2 zich rechtstreeks plaatst. Onze nummer 2 moet nu uitkomen in de derde kwalificatieronde van de Champions League. Daar komt Ajax dus in terecht en wel samen met de nummer 3 van Rusland en de nummers twee van Oekraïne, Roemenie, Portugal, Turkije, Griekenland, Schotland, België en Zwitserland.

Tegen welke clubs uit die landen kan Ajax dan geloot worden? De clubs in de derde kwalificatieronde zijn de dikgedrukte teams hieronder, wanneer er een puntenaantal achter staat dan is verandering nog mogelijk.

Rusland
– 3. Zenit Sint-Petersburg
Oekraïne
– 1. Shaktar Donetsk 71 pt.
– 2. Dinamo Kiev 68 pt.
Roemenie
– 2. Unirea Urziceni 56 pt.
– 3. FC Vaslui 53 pt.
Portugal
– 2. Sporting Braga
Turkije
– 1. Fenerbahce 70 pt.
– 2. Bursaspor 69 pt.
Griekenland
– 2. Olympiakos
Schotland
– 2. Celtic
België
– 2. Club Brugge
Zwitserland
– 2. FC Basel
Denemarken
– 1. FC Kopenhagen 46 pt.
– 2. Odense BK 46 pt.

Van de huidige mogelijke tegenstanders heeft alleen Zenit Sint-Petersburg een hogere positie op de coëfficiënten lijst dan Ajax. In deze derde kwalificatieronde zal Ajax dus een geplaatst team zijn en dus tegen een van de vijf mindere teams uitkomen. Uitgaande van de huidige stand in de competities zijn de geplaatste teams Zenit Sint-Petersburg, Ajax, Olympiakos, FC Basel en Sporting Braga. Zij loten dan tegen Celtic, Club Brugge, Urinea, Bursaspor of Odense BK. Dit lijkt me absoluut geen onmogelijke optie voor Ajax, stuk voor stuk teams waarvan je moet kunnen winnen. Wanneer ze hier toch onderuitgaan zullen ze doorstromen in de vierde kwalificatieronde van de Europa League.

Dan komen we toe aan het zo gevreesde laatste obstakel in de vierde kwalificatieronde. Bij een overwinning in deze eindfase van de voorrondes zou Ajax het miljoenenbal in kunnen. De teams hier in uitkomen zijn de vijf winnaars uit de vorige ronde, de nummers vier uit Frankrijk, Engeland en Italië en de nummers drie uit Frankrijk en Duitsland.

De huidige situatie in die landen is als volgt:

Italië
– 4. Sampdoria 63 pt.
– 5. Palermo 61 pt.
Spanje
– 4. Sevilla 57 pt.
– 5. Real Mallorca 56 pt.
Engeland
– 4. Tottenham Hotspur 67 pt.
– 5. Manchester City 66 pt.
Duitsland
– 3. Werder Bremen 60 pt.
– 4. Bayer Leverkussen 58 pt.
Frankrijk
– 2. AJ Auxerre 67 pt.
– 3. Lille 64 pt.
– 4. Montpellier 60 pt.

Ook in deze ronde wordt er gewerkt met geplaatste en niet-geplaatste teams, wederom bepaald op basis van de coëfficiënten. Van de huidige nummers vier en drie hebben Werder Bremen, Tottenham Hotspur en Sevilla een hoger coëfficiënt dan Ajax. Geen van de mogelijke tegenstanders uit Italie en Frankrijk hebben een hogere notering dan Ajax waardoor de Amsterdammers dus ook sowieso geplaatst zullen zijn in de vierde kwalificatieronde.

Het lijkt er dus op dat Ajax ook in deze laatste ronde tegen een op papier te kloppen tegenstander uit gaat komen. Dat geplaatste teams zijn dan namelijk Zenit (indien ze de derde voorronde overleven), Sevilla, Tottenham Hotspur, Werder Bremen en Ajax en die zullen uitkomen tegen Lille, Sampdoria en de teams die de derde voorronde hebben overleefd.

Wanneer ik deze analyse nog eens bekijk dan is Ajax absoluut niet kansloos om de groepsfase van de Champions League te bereiken, wanneer je als club verwacht iets te zoeken te hebben op het miljoenenbal dan moet deze fase absoluut overleefd worden.

Champions League, Ajax en Twente gaan je verrassen.

About Jordy