Modelprofs: Uitstervende soort?

Timmy Simons werd enkele dagen geleden stevig op de hak genomen door een van onze columnisten. Het bewuste artikel haalde zelfs de Vlaamse krant. Ik voel mij genoodzaakt het op te nemen voor deze eerder beschimpte Simons, omdat het uit ethisch oogpunt gezien een van de beste voetballers is die er rondloopt.

timmy-simons3

Over zijn voetbalkwaliteiten valt (zeker op dit moment, nu hij buiten de basis valt) te twisten, maar één ding is zeker en dat is dat de prof Timmy Simons altijd een echte gentleman is geweest in een wereldje waar vooral aasgieren en enfant terribles de dienst uitmaken. Simons was nooit te beroerd om mensen te woord te staan, speelde nooit verstoppertje. Ook niet toen hij zich als aanvoerder kritisch uitliet over de eigen nationale ploeg, enkele weken geleden. Mijn grootste zorg is, dat deze soort voetballer, deze type “Timmy Simons”, een uitstervende soort is binnen het profvoetbal.

raul_1343032c

Een type Timmy Simons, iemand die de rust zelve is en de hiërarchie binnen de ploeg bewaakt, is van onschatbare waarde voor zowel de kleedkamer als het imago van een ploeg. Zeg nou zelf, je hebt liever een type Raúl als boegbeeld, dan een nachtbraker als Robinho, voetbalkwaliteiten buiten beschouwing latend. Dat Raúl een gentleman is, blijkt wel uit het feit dat hij nog nooit in zijn gehele profcarrière rood heeft gehad. Nog zo iemand is Alessandro Del Piero, de stoïcijnse aanvaller van Juventus. Het is niet toevallig dat juist zulke spelers de iconen van een topclub zijn. Ze dragen allen positief bij aan het imago van hun werkgever, doen meer dan alleen een balletje trappen en op de foto gaan met supporters. Deze profs zijn het toonbeeld van ideale schoonzonen.

Let wel, modelprofs en clubiconen zijn niet hetzelfde. Vandaar dat ik een speler als Steven Gerrard ook niet bij het rijtje modelprofs wil plaatsen. Dit is omdat hij, ondanks zijn geweldige voetbalkwaliteiten en loyaliteit aan zijn club Liverpool, te vaak al met randzaken in aanraking is geweest die niks met het voetbal van doen hebben. Knokpartijen, ruzies en dergelijke. Een modelprof doet hier niet aan. Hopelijk sterft deze voetballer niet uit.

Zijn er volgens jullie in de huidige lichting talenten of jonge voetbalsterren al modelprofs te ontkennen? Stuur dan een mooie anekdote of ingezonden stuk over zo’n modelprof naar gino@catenaccio.nl, of meld het hieronder!

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino