Mijn reis naar Barcelona

Barcelona heeft voor het eerst in haar bestaan alle zes de bekers gewonnen die mogelijk zijn. Na de overwinning tegen Estudiantes die ik live in het restaurant heb gevolgd begon er een groot feest. Op de Ramblas werd de zesde beker van 2009 gevierd. Als Johan Cruijf dan een paar dagen later wint met Catalonië zijn de Catalanen weer tevreden. Een verslag van een paar mooie dagen in Barcelona.

barcelona-08619 December: Estudiantes-Barcelona

Op 19 December stap ik het vliegtuig in naar Barcelona, hopend dat Barcelona die avond de wereldbeker wint van Estudiantes. Bij aankomst op het vliegveld van Barcelona rijden we (vader, broertje en ik) naar het hotel. Na snel de spullen gedumpt te hebben gaan we naar Bar Pepe, een leuk tapasrestaurantje waar de tv’s aanstaan om de wedstrijd goed te volgen.

Estudiantes scoort als eerste, de mensen zijn stil. Dit was niet bepaald de start die de Barcelona fans hadden gehoopt. Een lange tijd volgt waarbij Barcelona maar niet kan scoren, de spanning stijgt in het tapasrestaurantje. Dan in de 89e minuut gebeurt het toch, Barcelona maakt de 1-1 en zorgt ervoor dat er een verlenging nodig is om te bepalen wie de winnaar wordt van de wereldbeker.

In de 110e minuut flikt Leonel Messi het voor Barcelona. Een luid gejuich gaat op in het restaurantje. De tien resterende minuten weet Barcelona te overbruggen. De beker is voor Barcelona dat zich nu officieel de beste van de wereld mag noemen.

We besluiten naar de Ramblas te gaan waar een groot feest begint. Door het winnen van alle zes de mogelijke bekers is historie geschreven, nog nooit won Barcelona alle bekers in één jaar. Zingend en springend vieren de Barcelona fans feest. Aangezien foto´s meer zeggen dan woorden hieronder wat foto´s van het feest.

barcelona-003

barcelona-006

barcelona-007

21 December: Een stadiontour bij Barcelona

Na een dag geen voetbal maar de Gaudi huizen werd het tijd om het beroemde stadion, Camp Nou van Barcelona te bezoeken. Met de bus rijden we naar het stadion toe. Bij aankomst zien we een enorm complex. Zo’n vijftien kassa’s staan klaar om toeristen kaartjes te verkopen voor het museum en de stadiontour. Ook is het een optie om te gaan schaatsen op de Barcelona schaatsbaan. Het Barcelona stadion is, als er geen wedstrijden zijn, dan ook een soort pretpark. Eetstalletjes en een grote fanshop moeten de portemonnee van de toeristen goed leegzuigen. Dat lukt ook goed getuige de vele mensen die met eten of een tas uit de fanshop komen aanlopen. Wij besluiten om de stadiontour en het museum te doen, snel haasten we ons naar binnen want het weer is verschrikkelijk slecht. Buiten staat nog wel de mooie oude bus die vroeger werd gebruikt om de spelers naar de uitwedstrijden te rijden.

barcelona-077
Als eerste lopen we naar de kleedkamer, wel van de uitploeg maar dat mag de pret niet drukken. De kleedkamer van de uitploeg is enorm en heeft een ongelooflijk luxe inrichting. Een bubbelbad en prachtige douches ontbreken er niet.

barcelona-079
Dan lopen we naar de spelerstunnel, bij de spelerstunnel staat het beroemde kapelletje waar spelers nog even een gebed naar god kunnen doen. Het kapelletje is gegeven door de fans van Barcelona. Dan loop je naar het veld waar je het stadion prachtig kan aanschouwen. Dit mag je op verschillende ringen doen zodat het beeld van het stadion zeer compleet is.

barcelona-087
Als laatste mag je nog even kijken in de persruimte, hier zijn vele beroemde uitbarstingen geweest van trainers waar die van Louis van Gaal één van de bekendste is.

Dan belanden we in het museum waar de hele geschiedenis van Barcelona wordt verteld. Ook alle bekers die Barcelona in 2009 heeft gewonnen staan hier uitgestald. De zesde en laatste beker staat er op het moment dat wij er zijn nog niet.

barcelona-102

22 en 23 December: Catalonië met Johan Cruijff in de hoofdrol

Op de 22e werd de wedstrijd Catalonië-Argentinië gespeeld. Uitslag was 4-2 voor Catalonië. Ondanks dat er misschien niet veel mensen in het stadion zaten was er toch een jubelstemming na afloop van het duel. De volgende dag de 23e las ik, of eigenlijk probeerde ik het Spaans te ontcijferen, de krant. Met een vier voor Spaans op school mag duidelijk zijn dat het niet echt mijn beste vak is, toch was dit niet zo lastig te begrijpen. Zo’n vijftien pagina’s stonden er vol met stukken over Johan Cruijff en zijn Catalonië, zelfs als je geen Spaans kan kon je zien hoe positief er geschreven werd. Zo was de Spaanse of eigenlijk Catalaanse cirkel weer rond en met een goed gevoel reisden we weer terug naar Nederland.

About Jasper