Met talent alleen kom je er niet

Hij debuteerde op zeventienjarige leeftijd voor FC Groningen. Een jaar later werd hij uitgeroepen tot Speler van het Jaar door de supporters van ‘zijn club’. Nog in datzelfde jaar tekende hij een vijfjarig contract bij PSV. Hij eindigde nipt achter Robin van Persie in de verkiezing ‘Talent van het Jaar van de Eredivisie’. Hij speelde voor Jong Oranje en werd er zelfs aanvoerder. Alle ingrediënten voor een gouden carrière leken aanwezig, maar achter zijn voetbaltalent ging een groot geheim schuil. Het verhaal van Jordi Hoogstrate is het levende bewijs dat talent alleen niet voldoende is.

70_img1

Op voetballend gebied ging het hem voor de wind. Hij liet zijn voeten spreken en hij was geliefd bij het Groninger publiek. De jonge Groninger werd gezien als een van Nederlands grootste talenten, maar het begon te rommelen in zijn hoofd. Hoogstrate ging zichzelf bepaalde vragen stellen, waar hij op dat moment geen antwoord op had. Zijn overstap naar PSV zou zijn carrière een nieuwe impuls geven, maar ook in Eindhoven bleef Hoogstrate zichzelf vragen stellen. Hij kreeg last van de stress en de druk om te slagen. Gesprekken met professionals duidden op een identiteitscrisis.

Zijn overstap naar PSV zou een eerste stap naar de wereldtop worden, maar het werd uiteindelijk een gitzwart hoofdstuk in zijn leven. Hij geraakte niet op zijn gemak en was constant aan het denken. Hij pikte overigens wel wat wedstrijdjes mee, maar in zijn hoofd zat het nog niet goed. Toch was voetbal ‘zijn enige houvast, maar tegelijk ook zijn valkuil’, zoals hij in een gesprek met Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong aangaf. Hij kon door het voetballen voorlopig wel zijn hoofd boven water houden, maar weer een jaar later besefte Jordi zelf dat het zo niet langer kon. Zijn situatie verslechterde en hij liet zich voor enkele maanden opnemen.

Toen Hoogstrate daarna weer op het veld stond, was hij er mentaal beter aan toe. Hij werd echter al snel geveld door een zware knieblessure. Hij scheurde zijn kruisband af en was opnieuw maanden uitgeschakeld. Deze keer wegens fysieke ongemakken. Toch was Hoogstrate ergens opgelucht met deze zware blessure. “Als je knieklachten hebt, weet iedereen wat dat is. Een knie kun je aanwijzen. Het is tastbaar. Maar de psyche, die heeft iets duisters”, sprak Hoogstrate in een eerder interview.

Hij vertrok op huurbasis naar BVO Emmen voor een nieuwe start, in de eerste divisie. Maar ook hier ging het al vroeg fout. Hoogstrate scheurde opnieuw zijn kruisband. In totaal zou hij van beide knieën, tweemaal de kruisband scheuren. Zijn carrière had er één moeten zijn met vele hoogtepunten, maar werd overschaduwd door de nodige dieptepunten. In zeven seizoenen betaald voetbal kwam Hoogstrate niet verder dan 53 wedstrijden en twee doelpunten. Hij speelde 42 wedstrijden in het tenue van FC Groningen, vijfmaal kwam hij uit voor PSV en hij speelde zes wedstrijden namens de BVO Emmen.

Op 30 maart 2009 gooide Hoogstrate definitief de handdoek in de ring en beëindigde hij op 25-jarige leeftijd zijn profcarrière. Hij was op dat moment opnieuw herstellende van alweer een zware knieblessure. Tegenwoordig is hij actief bij de club waar zijn hart ligt. Bij FC Groningen traint hij de jongste jeugd en werkt hij als jeugdscout. We zullen ongetwijfeld meer gaan horen van wat ooit één van Nederlands grootste talenten was. Hij streeft nog altijd het hoogste na. En hoewel hij zijn belofte als voetballer nooit heeft kunnen inlossen, heeft hij alle vertrouwen in een toekomst in de voetballerij.

About Mario