“Memorabele” blessures van 2009

Elk jaar worden voetballers geteisterd door blessures. Niet leuk, maar onlosmakelijk aan sport verbonden. In het kader van een terugblik op 2009 bespreken we een aantal vervelende blessuregevallen van het jaar.

ribery_robben_jubel_345

Bayern werd vleugellam door blessures

Hoe Bayern vleugellam werd door Thomas
Die arme Louis van Gaal aan het begin van dit seizoen. Een nieuwe club, de resultaten vallen tegen en de druk neemt toe. De ambitieuze coach heeft het maar zwaar in Duitsland, maar hij heeft één troost: hij weet dat hij kan rekenen op twee van de beste vleugelspitsen ter wereld. De creativiteit van Arjen Robben en vedette Franck Ribéry kunnen een slecht spelend Bayern verbloemen en wedstrijden openbreken.

En juist op het moment dat Louis ze het hardste nodig heeft, raken ze beide geblesseerd. Bayern werd letterlijk vleugellam en sprankelde even niet meer als voorheen. Ribery had een “complexe knie-blessure die zowel fysiek als mentaal zwaar is” en is bijna hersteld. Robben is net weer fit.

Hoe de motor van Luik sputterde door Glenn
12-09-09; Standard – KV Mechelen; een banaal duel draait anders uit voor Steven Defour, verdedigende middenvelder van de Luikenaren. Het gevolg is een breuk van het middenvoetsbeentje en een inactiviteit van minstens drie maanden. Wat de jonge Mechelaar voor landskampioen Standard betekent, werd de laatste maanden pas echt duidelijk. In de competitie oogt de ploeg vaak ongeïnteresseerd wat hen punten kost. Vijftien ten opzichte van koploper RSCA om precies te zijn. In de Champions League ontbrak het vaak aan rust op ons middenveld, iets wat Defour normaal brengt.

steven-defour

Defour, maanden aan de kant

Mét Defour, als waakhond op en naast het veld, had dat er helemaal anders kunnen uitzien. Maar de toekomst van onze motor ziet er rooskleurig uit. Alex Ferguson stuurde al een brief als steunbetuiging en de interesse van onder andere Manchester United en Arsenal is niet nieuw en ook niet verdwenen. Maar eerst; Standard Luik in de Europa League en de Belgische play-offs, eindelijk mét onze kapitein.

Het gekwakkel van De Guzman door Jasper
De trap van Jonathan is geweldig en het inzicht wat de Guzman heeft is groots. Hoe jammer is het dan ook dat we hem maar zo weinig aan het werk hebben gezien in 2009. Het eerste probleem met vervelende blessures had hij in 2008, daarna kwakkelde Jonathan de Guzman verder in 2009. Aan het begin van dit seizoen was hij terug, met onder andere een hele goede wedstrijd tegen Roda JC waarin hij twee keer scoorde. Daarna begon het blessureleed opnieuw. Hopelijk is Jonathan de Guzman in 2010 blessurevrij en kunnen we vaker van deze prachtvoetballer genieten.

13 minuten, 1 assist, 1 goal, 1 blessure door Thomas
Van the Man was heel even terug in het maagdelijk witte shirt van Real Madrid. Hij mocht invallen tegen Xerez na een langslepende, ernstige blessure aan zijn knie, die een einde had gemaakt aan seizoen 2008/2009. Ruud van Nistelrooy had al zeer ernstige, langdurige blessures bij PSV en Manchester United en dergelijk leed blijft hem achtervolgen. Tot hij dus mocht invallen tegen Xerex. In 13 minuten scoorde hij welgeteld 1 doelpunt, gaf hij 1 assist en… liep hij 1 blessure op. Die arme Ruud.

Servische placenta voor Robin van Persie door Pieter
Arme, arme Robin dacht ik op het moment dat hij in de oefeninterland Italië-Nederland op een brancard het veld verliet. Even daarvoor had Chiellini Van Persie geveld met een schitterende, maar keiharde, tackle op de bal. Het was voor het eerst dat Van Persie als centrumspits mocht aantreden in het basiselftal van Bert van Marwijk. Het was zijn kans om verlost te worden van die vervelende rechtsbuitenplaats; eindelijk een centrale rol zoals bij Arsenal. Met één goed getimede tackle een voorlopig einde aan al zijn ambities en dat terwijl Van Persie in topvorm verkeerde en bijna twee maanden zonder nederlaag zat.

van-persie-11

Van Persie weet dat het fout zit

In de consternatie rond zijn blessure ging bij de staf van zowel het Nederlands elftal als die van Arsenal van alles mis, waardoor Van Persie nog langer uit de roulatie raakte. Terwijl hij al zijn hoop bijna kwijt was, wende hij zich tot een Servische wonderdokter, die zijn gekwetste beenderen zou behandelen met een placenta. Een verhaal dat mij tot de verbeelding spreekt, maar voor Van Persie aan moet voelen als een hel.

Gerelateerd: Interlands: zo kan het niet langer!
Daar gaat het superseizoen van Arsenal!

Bovenstaande zijn de blessures die de genoemde redactieleden van Catenaccio het meest bijstaan, de lijst is dus geen compleet overzicht van 2009.
Wat waren voor jou de meest memorabele blessures van het jaar?

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas