Marko Pantelic, Ajax’ nieuwe miskoop

In de real-life soap “Wat heeft Ajax zich nou weer laten aansmeren?” heeft zich een nieuwe acteur gemeld. Marko Pantelic, Servische spits op leeftijd, zonder club.

pantelic

Dit voel je aan je water, dat kan niet goed zijn. Het ene vergelijkbare geval na het andere uit de clubgeschiedenis schiet me te binnen. Nog niet eens de talloze net-niet-aanvallers als Wamberto, Rosales en Leonardo, die vaak nog wel leuk waren om naar te kijken al had je niks aan ze. Ook niet Machlas, Sonck, Santos en Sulejmani – spelers die echt wel wat konden maar verzopen in het stomme systeemdenken bij Ajax, de zogenaamde Ajax-stijl, een arrogante rechtlijnigheid waar ze bij geen enkele andere club last van hebben.

Nee, ik denk aan de vele volslagen miskopen, waarvan je als modale fan onmiddellijk wist: dit wordt niks. Waarna je helaas gelijk kreeg.

Ik denk aan Frank Stapleton, een van de eerste echte miskopen die ik me herinner, die in 1987 op 31-jarige leeftijd naar Ajax kwam en door blessures maar vier wedstrijden speelde. Had hij wel gespeeld dan was het óók niks geworden. Door het verval van Ajax is het Stapleton-model tegenwoordig min of meer de norm geworden. Angelos Charisteas was in 2004 pas 24 maar was door Werder Bremen te licht bevonden. Werder Bremen! Ik denk aan Albert Luque, die in 2007 kwam, 29 jaar oud, nadat hij de twee jaar daarvoor bij Newcastle nauwelijks had gespeeld. Aan Ismael Urzaiz die ook in 2007 tekende, hij was toen 36 en nota bene eigenlijk al gestopt.

stapleton

Natuurlijk denk ik ook aan Dennis Rommedahl, de Deense hardloper, pardon de gevierde aanvaller van Charlton Athletic, die als 29-jarige door Ajax werd ingelijfd, daarna wegens overcompleet bij NEC werd gedumpt en nu weer in Amsterdam rondrent. En ik denk heel erg aan Samuel Kuffour, die in januari 2008, 32 jaar oud en geblesseerd, bij Bayern op de kop werd getikt om Jaap Stam te doen vergeten. Na vier maanden mocht hij weer weg.

Overigens, hoe nuttig is Jaap Stam zelf eigenlijk geweest? Of Edgar Davids na zijn terugkeer bij Ajax?

edgar_davids_zet_de_638370b

Kort samengevat: Ajax zoekt koopjes en komt terecht bij oude, geblesseerde of anderszins afgeschreven spelers, die vervolgens voorspelbaar falen. Marko Pantelic past perfect in dat beeld. Hij is 30 en Hertha BSC had het met hem gehad. Hertha BSC! Marko Pantelic zal weinig spelen, nog minder scoren en snel vertrekken.

AZ haalt geen versleten sterren binnen. PSV wel, maar dan heten ze tenminste Phillip Cocu of André Ooijer en zijn ze nog jaaaren een steunpilaar van formaat. Ajax, ooit de club van het jonge talent, is al jaren een sterfhuis.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Pluspost.

About Herbert Blankesteijn