Ajax moet van Basten behouden

‘Die Van Basten moeten ze er meteen uitgooien’. Dat zei Mathieu Boots, een onbeduidende speler van 33 van FC Volendam. Deze man denkt het beter te weten dan de Ajax-directie. Een speler die nog niks bereikt heeft spreekt zich uit over Marco van Basten, een legendarische voetballer, die bij het Nederlands Elftal heeft bewezen te kunnen coachen. Misschien niet altijd met mooi voetbal, maar winnen deed hij.
vanbasten

Voordat Boots deze uitspraak deed, had ik nog nooit van hem gehoord. Toen San Marco 33 was, had hij de status bereikt van o.a. publiekslieveling bij een van de grootse clubs ter wereld, legendarische voetballer, die kerel die de bal in de finale van het EK 1988 zo schitterend in de kruising schoot vanaf de achterlijn.
Wat is het verschil tussen deze mensen? De één heeft nog nooit een prijs gewonnen en er is bijna niemand die hem kent. De ander heeft in een korte carriëre bijna alles gewonnen wat er te winnen viel, en is wereldwijd bekend. De naam San Marco zegt genoeg. Heilige Marco. Dat hij moest stoppen door versleten enkels -verdedigers konden hem alleen maar stoppen door hem gras te laten eten- zegt genoeg.
Hoe durft iemand die nog nooit iets bereikt kritiek te leveren op een legendarische voetballer? Zou hij het zelf beter doen? Ik denk het niet. De beste stuurlui staan namelijk aan wal.
Marco van Basten viert weer een legendarisch doelpunt

Marco van Basten viert weer een legendarisch doelpunt

Misschien zit er ook wel een kern van waarheid in wat Mathieu zegt. Misschien doet Van Basten het ook heel slecht. Want zeg nou zelf; heeft Van Basten wat bereikt dit seizoen? Nee. Wat hij wel heeft gedaan is miljoenen uitgeven aan spelers die het verschil niet kunnen maken. Ze hebben soms wel een leuke actie in huis, maar ze hebben nog niet een contstant niveau gehaald.

Sulejmani speelde vorig jaar heel aardig bij Heerenveen. Dus dacht Marco: 16 miljoen is geen geld voor zo’n goede speler. Op zich logisch. Maar is één goed seizoen genoeg om gelijk 16 miljoen euro aan vertrouwen in een speler te pompen? Marco weet zelf dat hij heel wat jaren heeft uitgeblonken bij Ajax voordat hij de grote overstap maakte naar AC Milaan. Hij nam de gok met Sulejmani, maar het heeft (nog) niet goed uitgepakt. Spelers hebben altijd tijd nodig om te wennen aan het nieuwe voetbalklimaat. Dit was Marco’s eerste seizoen als clubcoach. Op het EK had hij bewezen ontzettend goed te kunnen coachen. Dat was genoeg, met zijn reputatie en geschiedenis bij de club, voor Ajax om hem aan te trekken.

Waarom zijn de verwachtingen zo hoog? Geef iemand gewoon de tijd om te bouwen. Ze hebben een hele zomer om aan het groepsgevoel te werken. De spelers hebben volgend seizoen meer ervaring, Marco heeft meer clubervaring. Ik zou het verschrikkelijk dom vinden van Ajax als ze het advies van Mathieu op zouden volgen en Marco eruit zouden gooien. Tegenwoordig krijgen coaches niet meer de tijd die ze verdienen. Iedereen moet aan elkaar wennen. Je kunt niet verwachten dat Marco gelijk wonderen verricht. De verwachtingen lagen natuurlijk hoog, en terecht. Maar om Marco nou gelijk de deur uit te gooien? Het zou hartstikke stom zijn.

About Bene