United vier keer zo efficiënt als vorig seizoen

Manchester United gaat fier aan kop in de Premier League, maar Sir Alex Ferguson is nog steeds ontevreden over het spel van zijn team. En terecht. Zijn ploeg boekt overtuigende uitslagen, maar dat is alleen te danken aan een superefficiënte aanval en de nieuwe topkeeper.

[click to read the English version of this article]

In de eerste vijf wedstrijden van United maakten de mannen van Ferguson een sterke indruk. Niet dat het spel zo overdreven goed was, maar mentaal lijkt het team elke wedstrijd een stapje voor te hebben. In al haar Premier Leaguewedstrijden kwam United als eerst op voorsprong en gaf ze de wedstrijd vervolgens niet meer weg. Of ze nou goed speelden, of niet, de volle vijftien punten uit vijf en het indrukwekkende doelsaldo van +17 is het gevolg.

Aanvallende efficiëntie

De wedstrijd van gisteren tegen Chelsea illustreerde de efficiëntie van United. De neutrale toeschouwer moet toegeven dat de wedstrijd opvallend gelijk opging. Beide teams waren bijvoorbeeld ongeveer even zuiver in de passing: 81,60% van de passes van Chelsea kwam aan tegen 82,8% van United. En hoewel United meer passes verstuurde (572 tegen 446), counterde Chelsea dusdanig effectief dat het meer schoten kon lossen (14 tegen 22).

Chelsea schoot maarliefst zeven keer op doel, maar mede door het missen van twee levensgrote kansen door Ramires en Fernando Torres bleven the Blues na negentig minuten steken op één doelpunt. Manchester United daarentegen had aan vier schoten op doel in de eerste helft al genoeg om de wedstrijd te beslissen, en met 3-0 de rust in te gaan.

De efficiëntie van United is opzienbarend. In de eerste vijf competitiewedstrijden schoten ze 93 keer, waarvan 42 op doel en daarvan belandde de helft (21) in het netje. Dat is vier keer zo efficiënt als ze vorig seizoen gemiddeld waren, toen ze nog 168 schoten op doel nodig zouden hebben gehad om tot dezelfde productie te komen.

De tegenstanders van Manchester United schoten in deze vijf wedstrijden vaker (101 keer), maar slechts 32 van die schoten waren op doel. Het leverde the Mancunians maar vier (!) tegendoelpunten voor op. Dat betekent dat Manchester United slechts vier schoten nodig heeft om te scoren, terwijl hun tegenstanders gemiddeld meer dan 25 keer moeten schieten.

Defensieve efficiëntie

Hoe is het toch mogelijk dat Manchester zo weinig tegendoelpunten krijgt, ondanks het grote aantal schoten dat ze moeten incasseren? Zijn de tegenstanders misschien scheel? Een beetje wel: ze schieten per wedstrijd gemiddeld iets vaker náást en hun schoten worden ook iets vaker geblokt dan de schoten van United. Maargoed, dat verklaart nog niet waarom er zoveel minder schoten die wel op doel gaan toch geen doelpunt opleveren.

De defensieve efficiëntie van Manchester kan grotendeels worden toegeschreven aan de klasse van David de Gea. De jonge doelman kostte dan wel 20 miljoen euro, maar hij is het meer dan waard. Hij maakte al 28 reddingen dit seizoen, meer dan elke andere doelman uit de Premier League.

Hoewel de 28 reddingen van De Gea al 35% is van het totaal aantal reddingen dat Edwin van der Sar vorig seizoen moest verrichten, maakt dat hem nog niet tot een betere doelman. Met Van der Sar onder de lat* moesten tegenstanders gemiddeld meer dan negen keer schieten om te scoren, terwijl De Gea gemiddeld één keer wordt geklopt per acht schoten. Blijkbaar laat de defensie van United dit jaar meer schoten toe dan vorig jaar, waardoor De Gea vaak in actie moet komen.

We kunnen concluderen dat het succes van Manchester United aan het begin van dit seizoen met name te verklaren valt door haar ongekende aanvallende efficiëntie en de goede start van David de Gea. Toch leren de cijfers ons ook dat Ferguson’s ontevredenheid volledig terecht is. Zijn team kan haar aanvallende efficiëntie van de eerste vijf wedstrijden onmogelijk het hele seizoen volhouden. Als de aanvallende efficiëntie van zijn team weer terugvalt op het niveau van vorig seizoen, gaat dat United ongetwijfeld punten kosten.

*Dit gegeven verdient enige nuance. Alleen gegevens van het hele vorige seizoen zijn beschikbaar, dus de doelmannen die het doel verdedigden van Manchester United vorig seizoen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor dit gemiddelde. Uiteraard heeft Van der Sar verreweg het meeste van deze wedstrijden gekeept, maar ook Kuszczak speelde vijf competitiewedstrijden. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas