Manchester United meest waardevolle club

Deze week bracht het financiële blad Forbes een top vijftig uit met daarin de meest waardevolle sportclubs. Natuurlijk waren daarin ook verschillende Europese topclubs uit de voetbalwereld vertegenwoordigd. Het Engelse Manchester United was de aanvoerder van de lijst met een geschatte waarde van bijna twee miljard dollar.

Rooney is sterkhouder bij de meest waardevolle club ter wereld

Het blad schat de waarde van Manchester United op 1,86 miljard. Dit komt mede omdat de club 333 miljoen supporters heeft over de gehele wereld. De tweede voetbalclub in de lijst is de Spaanse grootmacht Real Madrid. De waarde van ‘de Koninklijke’ wordt geschat op 1,45 miljard. Opvallend is de megaomzet van 545 miljoen per jaar. De top drie wordt gecompleteerd door Arsenal, dat wordt geschat op 1,19 miljard.

Bayern München is de eerste Duitse club in de lijst, met een geschatte waarde van 1,03 miljard. Het stadion van de club uit Beieren, de Allianz Arena, huisvest maar liefst 106 skyboxen. FC Barcelona komt pas binnen op de vijfde plaats met een waarde van 975 miljoen. Sinds de deal met de Qatar Foundation is deze commerciële waarde aanzienlijk gestegen. De zesde voetbalclub uit de lijst is AC Milan, dat daarmee de eerste Italiaanse club in de lijst is. Zij worden geschaald op 838 miljoen dollar.

Chelsea is de zevende voetbalclub in de lijst op de 46e positie. Sinds de exorbitant rijke Rus Roman Abramovich de club heeft overgenomen is de waarde gestegen naar 658 miljoen dollar. Chelsea is tevens het voetbalteam in de wereld met de grootste schuldenlast. Na de investeringen van Abramovich is die komen te liggen op een totaalbedrag van 889 miljoen dollar.

De laatste voetbalclub die op de lijst vermeld staat is Juventus. De Italiaanse grootmacht is de laatste jaren in een sportief dal beland, maar is nog steeds 628 miljoen dollar waard. Deze waarde gaat alleen nog maar stijgen als ze intrekken in hun nieuwe stadion, dat 49% groter is dan het huidige onderkomen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter