Terugblik op het afscheid van Maldini

Maldini speelde dik twee weken geleden zijn laatste thuiswedstrijd voor AC Milan. De man die maar liefst 901 wedstrijden in het eerste had gespeeld verdiende volgens iedereen een groot afscheid. Hoe anders werd het voor de man die al als zestienjarig broekie begon bij AC Milan. Spandoeken tegen hem en mensen die hem uitfloten tijdens de ereronde. Waarom deden ze dat toch?

maldini1

Paolo Maldini speelde dus twee weken geledenzijn laatste thuiswedstrijd met AC Milan. Ik als groot Paolo Maldini fan had verwacht dat Paolo groots afscheid zou nemen van het thuispubliek. Het was tegen AS Roma en jammer genoeg voor Paolo verloren ze de wedstrijd met 3-2. Aan het einde van de wedstrijd was er een ereronde voor Maldini. Het grootste deel van het publiek gaf een staande ovatie voor de man die maar liefst vijf keer de Champions League won. Slechts een klein deel floot hem uit. Toen ik de filmpjes op Youtube had bekeken was ik geschokt. Hoe kan het dat zo’n grote voetballer een afscheid als dit krijgt…

Op één spandoek in het stadion stond de tekst “je hoort het applaus van hen die je huurlingen en bedelaars hebt genoemd”. Ook riepen een aantal van de supporters dat er maar één echte aanvoerder was: Franco Baresi. Verbijsterend vond ik het voor zo’n grote voetballer. Het raakte Paolo Maldini dan ook duidelijk en in de catacomben wilde hij ook niet met de pers praten. Uiteindelijk zei hij nog dat hij blij was niet één van hen te zijn.

De coach van AS Roma was woedend over het gefluit tijdens de ereronde van Paolo Maldini. Hij zei dat als je iemand als Maldini beledigt je ver over de grens van acceptabel gedrag gaat. Ik ben het daar ook helemaal mee eens. Hoe durven ze een voetballer die zijn hele carrière bij AC Milan speelt zo te behandelen!

maldini2

De oorsprong van dat kwade bloed bij een kleine groep supporters is een incident van jaren geleden. Toen het wat minder ging en de supporters hun onvrede uitten met fikse fluitconcerten, noemde Maldini ze bedelaars en huurlingen. Het lijkt me best begrijpelijk dat je uit frustratie iets dergelijks zegt. Ook is het denk ik duidelijk dat hij hiermee de supporters bedoelde die uitfloten en het stadion niet meer bezochten.

Ik vind de kritiek van Paolo terecht, jammer dat een deel van de AC Milan-supporters dat nooit heeft begrepen. Je houdt van je club of niet. Hopelijk voor Paolo trekt hij zich er niet te veel van aan, aangezien het een kleine groep was. Jammer dat zijn afscheid zo verstoord werd door een paar idioten. Toch blijft zijn carrière een schitterende en daar doet dit incident niks aan af. De hoogtepunten:

About Jasper