Löw heeft een neusje voor de tactieken van Bayern

De klok tikt de 43ste minuut aan als Toni Kroos rond de middellijn een inworp voor zijn rekening neemt tegen Slowakije. Mats Hummels krijgt de bal en temporiseert zodat alle Duitsers hun posities kunnen innemen. Buitenspelers Julian Draxler en Thomas Müller positioneren zich in het centrum. Het veld wordt slechts breed gehouden door vleugelverdedigers Jonas Héctor en Joshua Kimmich. Hummels brengt Kroos in stelling en plots gaat het snel. Kroos vindt namelijk Héctor, die in één balcontact doorspeelt richting Draxler. De buitenspeler van VfL Wolfsburg beweegt richting de vleugel, wat voor Héctor het signaal is om juist richting de as te trekken en de rechtsback van Slowakije mee te nemen. Zo ontstaat een één-tegen-één-situatie voor Draxler die zijn man passeert en een lage voorzet aflevert, die door spits Mario Gómez wordt afgewerkt.

Het is een doelpunt waarmee Duitsland demonstreert hoe een goed georganiseerde defensie kapot kan worden gespeeld. Een goal ook die bijna direct te herleiden valt tot het trainingsveld van Bayern München, waar Pep Guardiola zijn wetten om tot goed positiespel te komen heeft geïntroduceerd. Het zijn deze trucs die ook het spel van Die Mannschaft naar een hoger niveau hebben getild. Drie geboden van de Catalaan die door early adopter Joachim Löw zijn overgenomen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter