Louis van Gaal was nooit onomstreden

Wat is dat toch met Louis van Gaal elke keer? Zijn overstap naar Bayern München werd luid bejubeld in zowel Nederland als Duitsland. De club zou hem als gegoten zitten. Enkele maanden later staat Louis onder grote druk. Er wordt immers niet gepresteerd – en uiteindelijk is dat waar het om gaat.

vangaalbild1

Louis van Gaal werd bij Bayern binnengehaald als hele grote trainer. Hij mocht geld uitgeven en er waren al een paar dure aankopen gedaan, vlak voor zijn komst. Louis van Gaal had AZ kampioen gemaakt en grootste dingen gepresteerd bij Barcelona en Ajax. Hij leek onomstreden, maar zoals altijd weer, bij van Gaal is die onomstredenheid van korte duur.

Van Gaal leek in Bayern op meer krediet te kunnen rekenen dan andere trainers. Net als bij AZ, waar hij de complete macht over de club in handen leek te hebben. Van Gaal mocht fouten maken in zij beginperiode in München. De normaal gezien zo bemoeizuchtige voorzitter en manager hielden zich op de vlakte en spraken hun vertrouwen uit in de trainer.

Louis van Gaal was immers Louis van Gaal, de grote Nederlandse trainer. Hij paste zo goed bij die club. De cultuur en de mensen spraken van Gaal en zijn vrouw enorm aan. Uit de spelersgroep kwamen signalen dat ze absoluut een type van Gaal nodig hadden. Alles wees op een match made in heaven.

Er was wel een akkefietje met sterspeler Ribery, maar dat was gelukkig even snel weer bijgelegd. En dan was er nog Luca Toni, die boos werd dat hij niet mocht spelen. Dat is logisch, er waren nou eenmaal veel te veel topspitsen bij Bayern.

franck-ribery-001

Ribery vliegt van Gaal in de armen kort na hun ruzie

Menig sportjournalist, liefhebber of oud-collega zal over van Gaal zeggen dat het een absolute vakman is, iemand wiens voetbaltechnische kennis niet ter discussie staat. Dat zeggen zowel vriend als vijand. Er lijkt geen discussie over mogelijk. Sterker nog: Louis van Gaal laat er geen discussie over bestaan. Je hoeft een gewone vraag te stellen en van Gaal zoekt er een kritische noot achter. Owee als je het gedachtegoed van de Grote Louis in twijfel trekt. Ondanks zijn superioriteit kreeg van Gaal het bij elke club waar hij recent werkte voor elkaar om zichzelf uit de markt te prijzen.

Bij AZ gooide Louis van Gaal zelf de handdoek in de ring. Als zijn spelersgroep hem niet had overgehaald te blijven, was hij ook nooit kampioen geworden. Voor het Nederlands elftal bleek van Gaal simpelweg ongeschikt. Hij faalde opzichtig door zich niet te kwalificeren voor het WK.

Bij Barcelona was van Gaal een held, maar mislukte zijn tweede periode bij de club volledig. Bij Ajax was hij de nieuwe technisch directeur, maar verloor hij al snel de machtsstrijd met Ronald Koeman waardoor hij de club moest verlaten.

van-gaal-karate-cl-finale-12190607-qftemplateidrenderscaledpropertybildheight349

In mijn opsomming heb ik het nog niet gehad over de ongelukkige mediaoptredens van van Gaal. Van Gaal heeft zich de woede van menig journalist op de hals gehaald door volstrekt onnodig uit te vallen, kleine pesterijtjes, vreemde maatregelen en door voortdurend zijn slechte relatie met de pers te benadrukken. De pers wordt te pas en te onpas als schuldige voor al het leed aangemerkt.

Sinds van Gaal Ajax verliet, is hij continue omstreden geweest. En zolang de resultaten bij Bayern het tegendeel niet bewijzen, zal dat ook in München zo blijven. Hoe goed hij ook bij de club past. Zoals het er nu naar uitziet met wanprestaties in zowel Europa als de competitie, laat een ontslag niet lang meer op zich wachten…

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas