Liever Manchester City dan Arsenal

De handelswijze van het Arsenal van Arsène Wenger is de afgelopen jaren veelvuldig geprezen. In plaats van met grote bedragen te smijten voor vedettes, koopt Wenger het liefst jonge talenten in. Verwonderlijk was het dan ook niet dat de loftrompet deze week, na de zege op Barcelona, weer eens werd afgestoken op de ‘eeuwige underdog’. Er zit alleen ook een keerzijde aan het beleid van Arsenal.

Het nieuwe stadion van Arsenal

Het nieuwe stadion van Arsenal

Enkele jaren terug plukte Wenger de jonge Fabregas uit de jeugdopleiding van Barcelona. Ze mochten daar de speler niet scouten, maar benaderden hem bij het WK onder zeventien jaar. Ze paaiden hem met de belofte dat hij direct bij het eerste elftal mocht komen en boden hem een vorstelijk contract aan. De jonge Fabregas werd verblind door de mooie beloftes en maakte de overstap naar Engeland. Barcelona spande nog wel een arbitragezaak aan tegen Arsenal. Daaruit kwam een opleidingsvergoeding van zeven ton tot stand. Een fooitje gezien de huidige waarde van de aanvoerder van Arsenal.

Deze week probeerde Arsenal opnieuw een kroonjuweel uit de Barca-opleiding te jatten. Het gaat om het zestienjarige talent Jon Miquel Toral Harper. Toral heeft een Engelse moeder en zou dus niet onwelwillend staan tegenover een overgang richting Arsenal. Hij speelde zelfs al eens in een commercial met Arsenal-vedette Fabregas. Ook Oriol Romeu uit de B-kern van Barcelona, zou richting Londen kunnen vertrekken.

Voorzitter Sandro Rossell van Barcelona heeft er inmiddels een paar woedende telefoontjes richting Engeland opzitten. Hij was namelijk ook vice-voorzitter in de tijd dat Fabregas door Arsenal werd gekaapt en is vastberaden dat niet nogmaals te laten gebeuren. De ruzie tussen Arsenal en Barcelona over het jonge talent werpt ook meteen een nieuw licht op de Champions League-confrontatie tussen de twee grootmachten in Camp Nou.

Ondertussen toont Arsenal zich het braafste jongetje van de klas, door de handelswijze van Barcelona te laken. De pogingen om de aanvoerder van Arsenal terug te halen naar zijn oorspronkelijke club, werden begeleid door vele negatieve commentaren van Wenger. De onderhandse tactieken die Barcelona gebruikt om Fabregas binnen, passen namelijk niet in het ethische plaatje van Arsenal.

Het oude stadion ligt er nog steeds prachtig bij

Het oude stadion ligt er nog steeds prachtig bij

Tenzij het natuurlijk jonge jongens van vijftien a zestien jaar betreft. Dan is Wenger er als de kippen bij om ze te paaien met cadeautjes, zonder dat met de desbetreffende club te overleggen. Daar kan Feyenoord, dat hun talent Kyle Ebecillio onlangs zijn eerste contract bij Arsenal zag ondertekenen, ook over meepraten. Het kenmerkt de handelswijze van the Gunners; zo jong mogelijk talenten binnenhalen, zodat de club die veel tijd en geld heeft gestoken in de opleiding van het talent er zonder vergoeding vanaf komt.

Walgelijk is het enige woord dat ik over heb voor dit ‘braafste jongetje van de klas’. Dan zie ik nog liever Manchester City, dat ervaren spelers binnenhaalt voor poenerige bedragen, dan Arsenal dat zestienjarige talenten binnenhalen tot strategie heeft verheven.

Foto’s door Christian van Vilsteren

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter