Let op: Portsmouth komt eraan!

Het was even slikken toen ik het bericht las: zakenman neemt Portsmouth over. Ik huiverde direct: toch niet weer een club die met geld naar de top wil. Het bleek echter wel zo te zijn. Sulaiman Al Fahim uit Dubai was de gelukkige koper van de voormalige club van Alexandre Gaydamak. Wat mij betreft mogen dit soort namen echter wel wegblijven uit het Engelse voetbal. Voetbal is namelijk een spelletje van wie heeft het meeste geld, maar meer een spel van: wie bouwt met jarenlang beleid aan het beste elftal.

Vorige zomer nam Al Fahim al Manchester City over.

Vorige zomer nam Al Fahim al Manchester City over.

Mannen als Al Fahim lijken hier echter niet in te geloven. Nadat hij betrokken was bij de overname van Manchester City, wilde hij deze zomer zelf een club kopen. Eerst klopte hij aan bij Chelsea, maar die zagen niets in de Arabier, die vervolgens zijn pijlen richtte op Portsmouth. Van clubgevoel en beleid is dus bij voorbaat geen sprake bij Al Fahim. Het gaat hem puur om de macht en Portsmouth is niet meer dan het speeltje van een man die rijk geworden is met olie. Dat is wat mij betreft geen succesformule.

Aan geld geen gebrek bij de Arabier.

Aan geld geen gebrek bij de Arabier.

Het enige wat hier tegenin is te brengen, is dat Chelsea toch zeker wel succes heeft gehad. Maar bij Chelsea kwam het succes niet alleen door het geld, maar ook door het neerzetten van de juiste mensen op de juiste plaatsen. Beleidsbepalers van verschillende clubs in de wereld werden binnengehaald en bij Chelsea op hun post gezet. Ondertussen werd de technische staf ook nog eens uitgebreid met mannen als Piet de Visser. Er werden samenwerkingsverbanden gestart en er werden miljoenen gestoken in de jeugdopleiding. Zo maakte Abramovich van Chelsea in de organisatie een topclub. Toen daarbij de spelers en de juiste trainer, Mourinho, kwamen, leverde dat natuurlijk succes op. Het succes van Chelsea is dus niet alleen het succes van het geld, maar vooral ook het succes van het beleid. Het beleid dat ingezet werd door Abramovich.

Manchester City bewijst voorlopig ook dat succes niet te koop is. De club werd overgenomen door de Abu Dhabi Group, die onder leiding staat van diezelfde Al Fahim, maar ondanks vele investeringen werd de club niet succesvol. Manchester City werd namelijk gewoon tiende, terwijl ze het seizoen ervoor zelfs negende werden. Ook deze zomer stopte Manchester City weer vele miljoenen in aankopen, zoals Adebayor en Tévez, maar op serieus beleid lijkt het nog steeds niet bij City. Er worden naar hartenlust spelers gekocht, zonder bijvoorbeeld posities in ogenschouw te nemen. Ze zijn nog wel bezig met Terry, maar ook met één goede centrale verdediger is de club nog niet binnen. Nee, zonder beleid kom je er echt niet. Hoeveel miljoenen je er ook insteekt.

Deze spelers zullen wel uit moeten kijken naar een nieuwe club.

Deze spelers zullen wel uit moeten kijken naar een nieuwe club.

Stiekem hoop ik alvast dat Portsmouth  dat niet gaat begrijpen. Van mij mogen ze tien spitsen kopen voor honderden miljoenen en gewoon gezellig in de middenmoot eindigen. Iedere week zal er een nieuwe succesmanager opgezet worden, die bij uitblijven van succes maar weer de laan uit gestuurd wordt. Aan de voorzitter kan het namelijk niet liggen. Nee, de voorzitter is fantastisch! Toch moeten we oppassen voor Portsmouth, want als ze wel beleid gaan maken, dan is het een topclub in spe. Let op: Portsmouth komt eraan en daar gaat mijn voetbalhart niet echt harder van kloppen. Succes met beleid smaakt namelijk zoveel zoeter dan gekocht succes, al zou Al Fahim daar anders over denken.

Reblog this post [with Zemanta]

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter