Leicester City haalt Portugees duo binnen

Eerder deze week bracht Catenaccio al een artikel uit over de dubieuze praktijken bij Leicester City en inmiddels heeft de Engelse club zijn eerste spelers binnengehaald. Miguel Vitor en Moreno zijn de nieuwste aanwinsten van de toekomstige succesploeg. Niet toevallig komen zij beiden uit het verwachte netwerk dat meegekomen is door de overname van Leicester City.

Paulo Sousa mocht direct na zijn aantreden twee landgenoten aantrekken

Paulo Sousa mocht direct na zijn aantreden twee landgenoten aantrekken

João Miguel da Cunha Teixeira, of kortweg Moreno, was de eerste aanwinst van de Engelse club. Hij is inmiddels 28 jaar, maar kwam nog niet veel in actie op het hoogste niveau. Aanvankelijk speelde hij het laag aangeschreven Amigos Urgezes, maar vertrok zonder één wedstrijd gespeeld te hebben. Ook bij Felgueiras en Macedo Cavaleiros kwam hij in de twee seizoenen daarna zelden in actie. Plotseling maakte hij echter de transfer richting Vitória de Guimarães uit de hoogste Portugese divisie. Toch opmerkelijk voor een 21-jarige speler die zelden een wedstrijd had gespeeld. Na drie seizoenen op huurbasis bij Taivas keerde hij terug naar Vitoria, waarna hij Leicester City verkoos boven Hull City.

De vele transfers die Moreno maakte op jonge leeftijd, vaak naar clubs op een laag niveau, zijn eigenlijk niet echt opmerkelijk. Hij staat namelijk onder contract bij het verdachte Gestifute, waar de controversiële Jorge Mendes een flinke vinger in de pap heeft. Dat soort zaakwaarnemers verdienen geld aan iedere transfer en kunnen vaak gemakkelijker geld verduisteren door ‘papieren constructies’ bij kleine teams, waarvoor de speler meestal nooit in actie komt. Veel transfers maken de transferrechten namelijk veel minder transparant voor de overheden. Het zijn praktijken die in het verleden ook bij Michael Laudrup (Ajax) en Nenad Grozdic (Vitesse) voorkwamen.

Pini Zahavi

Pini Zahavi

Van Miguel Angelo Leonardo Vitor, kortweg Miguel Vitor, hoef je maar twee dingen te bekijken om te concluderen dat het niet helemaal pluis zit. Eén: de transferrechten van de speler zijn flink opgedeeld. Driekwart is nog wel in handen van Benfica, maar het andere kwart is in handen van investeerders. Deze hebben zeer veel belang bij een transfer van het Portugese talent en willen hem dus graag op huurbasis naar Engeland brengen. Twee: zijn zaakwaarnemer is Pini Zahavi. In het oorspronkelijke artikel merkte ik al op dat hij niet helemaal pluis is. Het feit dat hij Miguel Victor onderbrengt bij Leicester City zegt wat over de macht van Zahavi binnen de club.

De grote verliezer in deze zaak is natuurlijk de club zelf. Ze zitten nu opgescheept met een 28-jarige middenvelder, die nog niet veel heeft gepresteerd en een groot talent, waarvan ze de transferrechten niet hebben. Op het moment dat het duo gaat presteren, krijgen ze direct een transfer naar een grotere club. Leicester City kan opnieuw op zoek naar een sleutelspeler, die ze opnieuw krijgen toegespeeld via het netwerk. Falen ze, dan zit Leicester opgescheept met spelers, met een enorm salaris, die niet presteren. De enige winnaars zijn de dubieuze bestuurders en zaakwaarnemers die rond de club zwermen. Zij zijn namelijk weer een stapje dichter bij hun felbegeerde voetbalmonopoly, waarin spelers niets meer zijn dan handelswaar, die tussen de bevriende clubs worden verdeeld.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter