‘Leeftijdsfraude is kanker van het Afrikaanse voetbal’

Het WK voetbal voor spelers onder de 17 jaar is in volle gang. Grootste ergernis van de FIFA is echter de grootschalige fraude met de leeftijden van de spelers op toernooien als deze, voornamelijk die van de Afrikaanse teams. De Zimbabwaanse journalist Limukani Ncube neemt de zaak onder de loep.
leeftijdsfraude2

De leeftijdsvervalsing is de kanker van het Afrikaanse voetbal. Landen als Nigeria, Ghana en Kameroen stellen vaak te oude spelers op tijdens internationale jeugdtoernooien. Dat zegt Medhat Shalaby, de persvoorlichter van de Egyptische voetbalbond. En toevalligerwijs domineert een land als Nigeria vaak de U-17 toernooien. Zo wonnen de jeugdige Nigerianen het prestigieuze toernooi in 1985, 1993 en 2007.

Integriteit
Shalaby zegt verder dat de meeste Afrikaanse landen het zelfs toestaan dat spelers hun vervalste identiteitsbewijzen gebruiken om deel te nemen aan jeugdtoernooien. Een andere Egyptische hoogwaardigheidsbekleder en de eerste Egyptische profvoetballer die zijn heil buiten Egypte zocht, Hagdi Abd El Ghany, voegt daar aan toe dat er ook vermoedens bestonden over de spelers op het recentelijk gehouden U-20 WK.

‘Er gaan geruchten dat sommige Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse teams te oude spelers meenemen. Leeftijdsfraude maakt van de jeugdtoernooien een grap. Bovendien zal de FIFA deze toernooien niet blijven steunen als de ontwikkeling van het spel in het geding komt. Daarom wil de FIFA dat alle landen zich laten onderwerpen aan de leeftijdentest. Ik weet niet waarom andere landen deze fraude goedkeuren maar Egypte waardeert winnen door vals spel niet,’ aldus El Ghany.

Egypte betoogt dat de “bottentest” de enige manier is om jeugdtoernooien relevant te houden. De Egyptenaren reageren hiermee op het voornemen van de wereldvoetbalbond FIFA om voortaan MRI scans te gebruiken om de leeftijden van de spelers vast te stellen en daarmee de ‘integriteit van het voetbal te beschermen’. Te beginnen op het U-17 WK in het West-Afrikaanse Nigeria.

Leeftijdscontroles
Tijdens het U-20 toernooi waren er geen leeftijdscontroles maar bij alle volgende jeugdtoernooien zal er wel degelijk worden getest op het gesjoemel met leeftijden.

De aanloop naar het U-17 WK in Nigeria ging al gebukt onder leeftijdsfraude. Niger is gediskwalificeerd en vervangen door Malawi. Gambia heeft ook toegegeven dat in recente jeugdtoernooien te oude spelers opgeroepen waren. Het land heeft daarvoor excuses aangeboden aan de FIFA en aan de Afrikaanse voetbalbond CAF. Gastland Nigeria heeft ook 15 spelers moeten vervangen.

Liegen
Afrikaans voetbalkenner Arnold Pannenborg zegt hierover het volgende: ‘Veel, zoniet alle, Afrikaanse landen liegen over leeftijden. Verschillende hooggeplaatste officials binnen de voetbalbonden en ministeries hebben zelfs toegegeven dat ze bewust “voetballeeftijden” creëren.’

‘De bottenscan om leeftijden te bepalen is de enige betrouwbare manier. Een recent voorstel van de voorzitter van de Nigeriaanse voetbalbond Sani Lulu om de ouders van de spelers te bellen, is ronduit belachelijk. Niemand zal dat ooit geloven. We leven in een tijdperk van technologie en daar moeten we gebruik van maken.’

Zimbabwe
De leeftijdsfraude heeft het hele continent geïnfecteerd. Vorig jaar kwam Zimbabwe, een land in zuidelijk Afrika, in het nieuws toen meer dan twintig spelers het U-17 trainingskamp moesten verlaten omdat zij allen ontmaskerd werden als ouder dan 17 jaar. Nadat Zimbabwe haar nieuwe spelers naar het Afrikaanse U-17 kampioenschap had gestuurd, kreeg het land een uitnodiging van de FIFA om het continent te vertegenwoordigen op de jeugdversie van de Olympische Spelen.

‘We denken dat de nominatie komt door onze beslissing om een groep schooljongens, met de juiste leeftijd, naar Algerije te sturen terwijl andere landen koste wat kost moesten winnen. We zijn beloond voor ons offer voor de toekomst van het voetbal in plaats van te proberen de regels om te buigen,’ aldus Henriette Rushwaua, de grote baas van het Zimbabwaanse voetbal.

Contract
Velen denken dat leeftijdsfraude voortvloeit uit vercommercialisering van het voetbal in Afrika. Voetbalclubs en spelersmakelaars worden ervan beschuldigd dat zij spelers proberen te verkopen door hun leeftijden omlaag te schroeven. De spelers hebben hierdoor meer kans op een contract bij de Europese clubs, die immers op zoek zijn naar jong talent.

Vals spelen in de sport gebeurt overigens bij meerdere disciplines. Niet zelden maken sporters gebruik van prestatieverhogende middelen. De grootste volksverlakkerij vond plaats tijdens de Paralympics van 2000. Spanje won goud bij het basketbal, maar deze medaille werd hen later ontnomen omdat geen van de spelers werkelijk gehandicapt bleek te zijn.

framework_logo-1 Vertaling door Jerrymie Marcus.

Dit artikel is oorspronkelijk geplaatst op roadto2010.nl

About Limukani Ncube