Kwakman is een topper

Al vanaf het eerste moment dat ik de naam Kees Kwakman hoorde vallen in een samenvatting, was ik bijna geobsedeerd. Waar had NAC deze linkspoot plotseling vandaan gehaald? Uit Volendam wist ik al snel, waar al zoveel goeds vandaan komt. Sindsdien kijk ik bij het horen van de naam Kwakman altijd even op. Kwakman is namelijk een prachtspeler voor echte fijnproevers. Zijn balcontacten zijn altijd vol gevoel en met een duidelijk idee, zijn linkerbeen is om van te smullen, zijn wedstrijdinstelling is perfect en zijn diepgang is bijna eng. Ik vind het dan ook een klein wonder dat Kwakman ook volgend seizoen nog in Breda te bewonderen is, want volgens mij kan de Volendammer nog veel meer dan hij nu laat zien.


Even terug dan naar mijn eerste vraag: waar heeft NAC de nu al 26-jarige Kwakman vandaan gehaald? Waarom is hij niet eerder doorgebroken als hij zo goed is? Het antwoord ligt in Volendam. Kwakman was namelijk altijd een aardige speler in de jeugdopleiding, maar pas in 2004/2005 kreeg hij een kans in het eerste elftal. Toen was Kwakman al 21 jaren oud. Na twee succesvolle seizoenen in Volendam maakte de Volendammer een verrassende overstap naar RBC Roosendaal. In de Brabantse luwte bloeide Kwakman pas echt op en hij kwam terecht in het scoutingsapparaat van NAC Breda, die Kwakman ook besloten aan te trekken.

Kwakman in duel

Kwakman in duel

Daar begon zijn succesverhaal, Kwakman bleek namelijk een zeer complete voetballer te zijn. Een jongen die zowel achterin als op het middenveld goed tot zijn recht komt en altijd braaf zijn taken uitvoert. Daarnaast heft hij ook nog eens de kwaliteiten om aanvallend het verschil te maken. Velen zagen vorig seizoen dan ook al wat in Kwakman, maar dit seizoen begon hij het pas echt waar te maken. Robert Maaskant gaf de linkspoot namelijk wat meer vrijheid in aanvallend opzicht en dat betaalde Kwakman uit met een overschot aan doelpunten en assists.

Het begon allemaal tegen FC Gandzasar Kapan, waar Kwakman met zijn 1-0 een aanzet gaf tot de 6-0 overwinning van NAC Breda. Ook tegen Polonia Warschau maakte hij een ronde later het verschil door uit de 1-0 te maken. Ook in de return in Breda trof de linkspoot het doel en zo had hij in vier wedstrijden er al drie inliggen, en dat voor een verdedigende middenvelder! Ook binnen de eigen landsgrenzen baarde Kwakman opzien met zijn scorend vermogen en diepgang. Het leverde hem een treffer op tegen FC Groningen. Daarna ging het nog even totaal mis tegen Villarreal, maar afgelopen week herstelde hij tegen SC Heerenveen met een doelpunt en een assist.

Kwakman juicht na een doelpunt

Kwakman juicht na een doelpunt

Zo is Kwakman in korte tijd uitgegroeid tot een onmisbare schakel in Breda. AZ trok eventjes aan hem in de zomerstop, maar echt serieus werd het nooit. Ik zou het echter een groot raadsel vinden als de clubs in de winterstop niet in de rij zullen staan voor Kwakman in deze vorm. Een multifunctionele linkspoot met scorend vermogen zie je namelijk niet al te vaak. De topclubs zullen echter wel weer met hun scouts in Brazilië zitten en dus lijken AZ en FC Twente spekkopers te gaan worden. De volgende stap is dan hopelijk het Nederlands elftal. Ik zal het in ieder geval toejuichen, want voor mij is Kwakman nu al een topper. De rest van Nederland moet het alleen nog even zien.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter