Kroniek van de 33e speeldag

14:30: Op alle velden wordt afgetrapt. In de virtuele stand gaat FC Twente de Champions League in, degradeert De Graafschap en gaan FC Volendam en Roda JC de nacompetitie in. SC Heerenveen, FC Groningen, NAC Breda en Feyenoord gaan play-offs spelen om Europees voetbal. Ajax en PSV gaan direct Europa in. FC Utrecht, NEC, Vitesse, Willem II, Heracles Almelo, Sparta Rotterdam en ADO den Haag zijn uitgespeeld.

De eerste virtuele tussenstand

De eerste virtuele tussenstand

14:42: Kah scoort voor Roda JC, maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Bij een doelpunt was Roda JC op de vijftiende plaats terecht gekomen.

14:47: FC Utrecht is op een 1-0 voorsprong gekomen tegen Feyenoord. Caluwé, die eerder nog een strafschop miste, is de maker van de treffer. FC Utrecht passeert hierdoor ook Feyenoord op de ranglijst.

Stuivertje wisselen in Utrecht

Stuivertje wisselen in Utrecht

14:59: Feyenoord komt via Jon Dahl Tomasson op 1-1 en passeert FC Utrecht weer op de ranglijst.

Stuivertje wisselen in Utrecht²

Stuivertje wisselen in Utrecht²

15:08: ADO den Haag is op een 1-0 voorsprong gekomen dankzij Horvath. Hierdoor is ADO virtueel aardig veilig en verliest Heerenveen kostbare punten op PSV.

ADO doet goede zaken

ADO doet goede zaken

15:11: Via Immers komt ADO den Haag zelfs op 2-0, voor de stand maakt dit echter nog niet veel uit. Hoewel ADO wel steeds dichterbij de volle drie doelpunten komt.

15:14: Sparta komt op voorsprong tegen Ajax. Duplan is de maker van de treffer, Ajax verspeelt nu ruimte op FC Twente. Ondertussen passeert Sparta Heracles Almelo en is het virtueel veilig.

Sparta klimt op de ranglijst

Sparta klimt op de ranglijst

15:19: Rose zet Sparta op een 2-0 voorsprong en Ajax komt in een steeds vervelendere situatie terecht. Voor Sparta is het echter een zeer prettige tussenstand.

Ajax verliest terrein

Ajax verliest terrein

15:23: Op alle velden is de rust ingegaan. In de stand zijn eigenlijk nog geen opmerkelijke verplaatsingen geweest. Alleen Sparta heeft Heracles Almelo gepasseerd op de ranglijst.

15:33: De ballen beginnen langzaam aan weer te rollen. Wat voor verschuivingen gaat de tweede helft nog brengen?

15:35: FC Twente is via Perez op 1-0 gekomen en is nu virtueel zeker van de Champions League.

FC Twente komt erg dichtbij de Champions League

FC Twente komt erg dichtbij de Champions League

15:40: Suarez krijgt een gele kaart na een schwalble. Hij is nu geschorst voor de wedstrijd tegen FC Twente, maar bij deze stand doe dat duel er niet meer toe.

15:43: PSV is op een 1-0 voorsprong gekomen tegen NEC. Het nadert nu Ajax tot op één punt. Vitesse passeert ondertussen NEC op de ranglijst.

15:48: FC Twente lijkt binnen te zijn. Wisgerhof heeft de ploeg op een 2-0 voorsprong gezet en als Ajax niet nog twee doelpunten maakt, is Twente zeker van Champions League-voetbal.

15:50: AZ krijgt ook nog eens een rode kaart voor Gil Swerts, de wedstrijd lijkt nu definitief gespeeld en FC Twente kan aan het doelsaldo gaan werken.

15:52: Lazovic heeft de rode kaart gekregen, NEC kan nu proberen de tiende plaats terug te winnen.

15:56: SC Heerenveen heeft een strafschop gemist. Pranjic schoot de penalty op de paal. Hierdoor blijft ADO den Daag een eindje weg van degradatie.

16:01: FC Utrecht is via Keller opnieuw op voorsprong gekomen tegen Feyenoord. Hierdoor switchen de elftallen weer van positie op de ranglijst.

Stuivertje wisselen in Utrecht³

Stuivertje wisselen in Utrecht³

16:07: Het is nu echt voorbij. Elia zet FC Twente op een 3-0 voorsprong en het feest barst al los in Enschede.

16:08: Iedereen kan inpakken, Ajax heeft een rode kaart te pakken via Oleguer. FC Twente is nu definitief binnen.

16:09: Het is zelfs 3-0, John maakt het doelpunt voor Sparta. Het laatste duel van dit seizoen tussen Ajax en FC Twente gaat dus nergens meer over.

16:11: Vitesse is op een 1-0 voorsprong gekomen. Nilsson maakte het doelpunt. Hierdoor passeert ADO den Haag Heracles Almelo op de ranglijst.

16:12: Feyenoord is weer op gelijke hoogte gekomen en passeert hierdoor opnieuw FC Utrecht.

Opnieuw stuivertje wisselen in Utrecht

Opnieuw stuivertje wisselen in Utrecht

16:12: SC Heerenveen is op een 2-1 stand komen te staan tegen ADO den Haag. Dit verandert nog niets aan de ranglijst.

16:19: De Graafschap is op 1-0 gekomen bij NAC Breda. Hierdoor nemen de Superboeren afstand van de laatste plaats.

16:20: Willem II zet ondertussen Roda JC op een achterstand en dus nemen de Limburgers de laatste plaats in.

16:21: Bak Nielsen maakt de 2-2 tegen ADO den Haag ,hierdoor passeert Heracles Almelo de Hagenaren weer. Ze gaan zelfs weer de degradatiestrijd in met FC Volendam, Roda JC en De Graafschap.

16:22: FC Volendam verliest alsnog van FC Groningen. Matavz maakte het winnende doelpunt.

16:22: Ajax wordt diep vernederd op het Kasteel. Adeleye maakt de pijnlijke 4-0 en Ajax is uitgespeeld. Hetzelfde geldt voor FC Twente dat de Champions League ingaat.

16:23: Janssen redt met de 1-1 een punt voor NEC. Hierdoor houdt NEC uitzicht op een Europees ticket.

De definitieve stand

De definitieve stand

16:28: Het is overal afgelopen. Sparta Rotterdam heeft zich veilig gespeeld. Roda JC is de nieuwe nummer hekkensluiter. FC Twente gaat de Champions League in. ADO, Heracles, FC Volendam en De Graafschap kunnen nog steeds degraderen of de nacompetitie ingaan. Feyenoord houdt de belangrijke achtste plaats vast, maar het heeft nog drie teams in zijn nek zitten. Ook NAC Breda moet vrezen voor de zevende positie. FC Groningen en SC Heerenveen zijn zeker van play-offs. Ajax en PSV gaan sowieso de Europa League in. Willem II en Sparta zijn als enige uitgespeeld.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter