Koppig en eigenwijs

Au. Daar gaat het ego van Louis van Gaal. Opnieuw wordt hij aan de kant gezet bij een baan wat het meesterstuk op zijn carrière had moeten worden. Net als bij Barcelona en bij het Nederlands Elftal zal de toptrainer zijn contract bij Bayern niet uitdienen. Na dit seizoen nemen ze in München afscheid van de hoofdtrainer.

Foto gemaakt door Inofaith

Foto gemaakt door Inofaith

Wie naar het verloop van dit seizoen kijkt, zal dat begrijpen. De ploeg hangt als los zand aan elkaar. Het draait niet. Het werkt niet. De spelers strijden niet. Er is geen cohesie. Geen team. En door blessureleed hebben Franck Ribery en Arjen Robben nog steeds niet het stempel op de ploeg kunnen drukken zoals het jaar ervoor.

Toch lijkt het erop dat niet de resultaten van Gaal de das om deden. Nee. Louis is gewoonweg te eigenwijs voor de absolute top. Hij heeft een eigen willetje. Duldt simpelweg geen tegenspraak. Van open communicatie heeft hij nog nooit gehoord. Nein! En daar houden ze niet van in München, waar eigenlijk iedere oud-speler inspraak heeft op het beleid.

Zo wilde de top vorig seizoen een basisplek voor Luca Toni en Miroslav Klose. Van Gaal weigerde dit en behaalde veel prijzen. Zijn koppigheid werd met een fluwelen deken afgedekt. Het was goed. Maar dit seizoen pakte anders uit. Louis koos voor een jongere garde, zoals hij eerder ook al bij Ajax en AZ had gedaan. Thomas Kraft en Luis Gustavo kregen de voorkeur boven oudgediende Mark van Bommel en de, volgens Van Gaal, te dure Manuel Neuer.

Zoals ook al duidelijk werd in Barcelona, waar hij constant in de clinch lag met Rivaldo , houdt van Gaal duidelijk niet van vedetten. En met het Nederlands Elftal, waar hij, volgens de ploeg, veel te hard trainde. Of overtrainde. Wilde Louis weer alles naar zijn hand zetten. En daar passen leergierige , gewillige, spelers bij. Geen gevestigde vedetten. Vandaar dat ik met lede ogen naar de toekomst kijk. Van Gaal zou nu eigenlijk moeten kiezen voor een ploeg die hij kan opbouwen, zoals hij eerder deed in Amsterdam en Alkmaar. Maar dat wil Louis niet. Louis wil de absolute top. Louis is eigenwijs.

Ik gun de oud-bondscoach het allerbeste, echt waar. Maar eigenlijk kan ik mij niet voorstellen dat het een succes gaat worden. Bij grote landen zitten vedetten. Met een eigen willetje. Spelers die zelf kunnen en willen denken. En meedenken. Dat zal gaan botsen met de eigenwijze van Gaal.

Vandaar een smeekbede aan het adres van Van Gaal. Alsjeblieft Louis. Doe het niet. Gooi je reputatie niet te grabbel. Kies een mooie ploeg uit die je kunt opbouwen. Kies een omlaag gevallen team, die jij met veel vertrouwen weer omhoog kunt brengen. Kies een club met een goede jeugd. Kies voor Sparta. Jouw oude jeugdliefde.

Neem een baan als trainer, technisch directeur en (later) clubicoon in één. Kun je tenminste eens volledig je tijd uitdienen. En wedden dat ze bij Sparta wel naar je luisteren? Daar hebben ze toch niets te verliezen.

Leander Mascini
Meer lees je hier.

About Mascini

Leander is een schrijver, columnist, blogger én wielrenner. Hij schrijft wat hij vindt en is niet bang om tegen heilige huisjes aan te schoppen. Niets ontkomt aan zijn vaak ongefundeerde kritiek. Zijn doel: de mensen vermaken. Zijn motto: spreken is zilver, schrijven is goud. Zijn droom: De Tour de France winnen.