KNVB neemt voortouw in financiële strijd

Gisteren kwam eindelijk het langverwachte KNVB-rapport over de financiële situatie in het betaalde voetbal uit. In diezelfde periode bracht men ook de nieuwe indeling van categorieën uit. In de risicogroep zitten de volgende clubs: AGOVV, Almere City FC, Cambuur Leeuwarden, Excelsior, Feyenoord, Fortuna Sittard, MVV, NEC, RBC Roosendaal, Roda JC, RKC Waalwijk, BV Veendam en Willem II. Een groot aantal clubs moet in de toekomst op gaan passen, terwijl slechts vier clubs echt veilig zijn: Go Ahead Eagles, Sc Heerenveen, Telstar en FC Volendam.

SC Heerenveen is momenteel de enige gezonde club in de gekwetste Eredivisie

SC Heerenveen is momenteel de enige gezonde club in de gekwetste Eredivisie

In het nu al veelbesproken rapport wordt eerst een deskundige analyse gemaakt van de financiële situatie in de Eredivisie. Daarnaast wordt ook de huidige problematiek zeer helder geschetst. Vervolgens geven de makers van het rapport een duidelijk en dringend advies aan de clubs in de Eredivisie. Het is volstrekt helder voor de KNVB: tot hier en niet verder.

De inkomsten en uitgaven van de Eredivisie tegen elkaar afgezet

De inkomsten en uitgaven van de Eredivisie tegen elkaar afgezet

Om de huidige problematiek te schetsen is de bovenstaande grafiek meer dan genoeg. Lange tijd leek te legendarische uitspraak: ‘the sky is the limit’ te gelden voor de Eredivisie, maar het glazen plafond lijkt inmiddels bereikt. De kosten zijn ondertussen gewoon blijven stijgen en je hoeft geen econoom te zijn om te zien dat het dan misgaat. Het wordt nu tijd voor de clubs dat te beseffen en snel maatregelen te nemen. Zeker gezien het feit dat Nederland qua gemiddelde omzet kilometers achter ligt op de grote vijf (Frankrijk, Italië, Spanje, Engeland en Duitsland) en zelfs enorme investeringen er niet voor zullen zorgen dat dit gat nog gedicht gaat worden. Een Europese hoofdprijs zal er dus niet zo vaak meer inzitten voor Nederlandse clubs.

Om de clubs te dienste te zijn bij het saneren heeft de KNVB inmiddels twintig strenge aanbevelingen opgesteld voor het betaalde voetbal. Hieronder sommen we ze kort voor u op:

 1. Clubs uit de risicogroep moeten voor het seizoen een garantie kunnen geven dat ze het seizoen uitspelen, om situaties zoals het afgelopen jaar bij RKC te voorkomen.
 2. Als een club negen maal op rij (twee meetmomenten per seizoen) in de risicogroep zit, moeten ze direct na afloop van het seizoen het betaald voetbal verlaten.
 3. Te optimistisch begrote sponsorinkomsten moeten worden teruggedrongen.
 4. Er wordt harder opgetreden tegen aankopen die gefinancierd worden door investeerders. Mocht een investeerder een speler wel willen halen, moet die ook investeren in de club zelf.
 5. Clubs worden verplicht om hun vermogenspositie te verbeteren op de lange termijn.
 6. In beginsel mag een club over een aantal jaar nooit meer uitgeven dan er binnenkomt.
 7. Clubs die meer dan 80% van hun omzet besteden aan salaris worden automatisch ingedeeld in de risicogroep
 8. Er mag niet langer ver vooruit gelopen worden op inkomsten, dan wel lasten, aangezien dit veel problemen bij clubs heeft veroorzaakt.
 9. Het opstellen van een uniform controleprotocol.
 10. Het oplichten van de controlecommissie wordt harder aangepakt.
 11. De KNVB gaat toezichthouders instellen die documentatie van de clubs gaan controleren.
 12. Het huidige toezicht moet professioneler worden.
 13. De tijd tussen overtreding en sanctie moet verkort worden.
 14. De jaarverslagen van clubs moeten algemeen openbaargemaakt worden.
 15. Indeling clubs in categorieën hele seizoen lang openbaar.
 16. Clubs in de tweede categorie moeten een meerjarige begroting opstellen.
 17. Personen die eerder gefaald hebben als bestuurder moeten geweerd kunnen worden uit de voetballerij.
 18. Falende bestuurders moeten worden aangepakt.
 19. Financieel gezonde clubs dienen beloond te worden.
 20. Clubs uit de tweede categorie moeten voortaan grote investeringen melden bij de KNVB.

Het zijn vooralsnog allemaal nog adviezen, maar duidelijk is dat de KNVB voorop loopt in de strijd tegen financieel wanbeleid. Wat vooral sterk is aan het nieuwe beleid is dat de KNVB eindelijk de morele risico’s van wanbeleid bij clubs hebben opgehoogd. Hoewel dit op de korte termijn misschien nadelig zal zijn voor het Nederlandse voetbal op Europese schaal, lijkt dit op de lange termijn een fantastische beslissing. Zeker gezien het feit dat ook de UEFA bezig is met een strengere aanpak van financieel wanbeleid. Door nu al maatregelen te nemen is Nederland alle andere Europese landen te snel af en dat valt zeer te prijzen.

De jeugd is ook voor het Nederlandse voetbal de toekomst

De jeugd is ook voor het Nederlandse voetbal de toekomst

Toch moet de KNVB niet weglopen voor zijn eigen verantwoordelijkheid. Een deel van de problemen zijn namelijk ook ontstaan door wanbeleid binnen de voetbalbond. Zo zaten ze na de droomdeal met Talpa dermate met het hoofd in de wolken, dat na het debacle van de zender van John de Mol de voetbalrechten voor een fooi van de hand werden gedaan. Zeker voor de clubs met een grote betalende supportersschare is het onaanvaardbaar dat slechts een heel klein van hun inkomsten bestaat uit televisierechten. Ook in het buitenland weet de KNVB het Nederlandse voetbal niet te verkopen. Daarnaast valt ook het grote gat aan inkomsten tussen de Eredivisie en de Jupiler League de KNVB ten zeerste te verwijten. De ramp zal compleet zijn als bijvoorbeeld Ajax of PSV hun financiële wanbeleid zat is en individueel hun rechten gaan verkopen.

Wil de KNVB het Nederlandse voetbal erboven op helpen, dan moeten ze ook de hand in eigen boezem steken, aangezien hun falende beleid bij het verkopen van de televisierechten ervoor zorgde dat de door hun zo geprezen meerjarige begrotingen niet meer sluitend waren. Toch blijft het te prijzen dat de KNVB wel initiatief toont om ons nationale voetbal er weer bovenop te helpen. Als ze in Zeist echt verstandig zijn zetten ze nu deze lijn door en gaan ze kijken naar de jeugdopleidingen en de mogelijke invoering van de 6+5 regeling. De eerste stap is namelijk met dit rapport gezet, maar er zullen nog vele stappen gezet moeten worden voordat de finish bereikt wordt.

Klik hier om het volledige rapport te bekijken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter