KNVB moet Eredivisie inkrimpen

Iedere zaterdag sta ik langs de lijn in de provincie en wat me daar op is gevallen: het is daar nooit saai. Iedere ploeg speelt altijd ergens om en het niveauverschil is nihil. Natuurlijk is er ook meer spektakel door het lagere niveau, maar als ik naar de Eredivisie kijk dan verveel ik me vaak dood. Teams spelen vaak plichtmatig hun duels tegen het einde van de competitie. Het gaat namelijk helemaal nergens meer om. Zo ook aankomende zondag. Alleen onderin is het nog spannend, maar bovenin is eigenlijk alles al beslist. Ondertussen liggen we er Europees ook al tijden uit en dan rest mij maar één conclusie: KNVB krimp die competitie in.

Aan hem de schone taak de Eredivisie weer op niveau te krijgen.

Aan hem de schone taak de Eredivisie weer op niveau te krijgen.

Binnenkort komt namelijk de topklasse eraan en dat is toch al een moment van reorganiseren. Voor mijn part mag de KNVB dan direct de Eredivisie inkrimpen. Dan heb ik het niet over teruggaan naar zestien teams. Nee, dan heb ik het over twaalf teams, net als in het amateurvoetbal. Dit zou betekenen dat de volgende teams de hoogste divisie zullen moeten verlaten: Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, ADO den Haag, De Graafschap, FC Volendam en Roda JC. Hiermee haal je de minste teams weg uit de Eredivisie en blijft er een betere competitie over. Bijkomend voordeel is dat dan ook de Eerste Divisie weer aanzien krijgt.

In de huidige Jupiler League zijn er namelijk amper teams die bestaansrecht hebben. Enkel VVV Venlo, RKC Waalwijk en misschien Cambuur Leeuwarden en FC Zwolle zullen op dit moment niet misstaan in de Eredivisie. Samen met MVV en Excelsior en de eerder genoemde teams uit de Eredivisie zullen zij de eerste divisie gaan vormen. Dit moet een competitie worden die boeiender is dan de huidige eerste divisie. Hierdoor zou ook de media meer aandacht moeten geven aan deze competitie en zullen ook de inkomsten kunnen stijgen. Hierdoor kan Nederland op termijn weer twee representatieve competities presenteren. Hieronder zou dan nog een derde divisie kunnen zitten op semi-pro basis. Dit maakt de financiële positie van de mindere clubs in de huidige Jupiler League ook sterker. Daaronder kan dan de Topklasse komen. Al met al zorgt dit ervoor dat twee clubs zullen verdwijnen uit het profvoetbal.

Afijn ,weer terugkoppelen naar de hoogste positie. Daar draait het uiteindelijk toch om. Wat voor voordelen heeft een competitie van twaalf teams nou eigenlijk? Het grootse voordeel is een hoger niveau. Spelers spelen het hele seizoen tegen betere elftallen en hierdoor kunnen ze zich beter ontwikkelen. Ook Europees heeft het voordelen, want het verschil in niveau tussen Nederland en Europa wordt door deze maatregel verkleind. Bij een Benelux competitie zou dit verschil ook verkleind kunnen worden, maar deze competitie is voor de supporters interessanter. Welke supporter wil nou niet dat ‘de Klassieker’ driemaal per jaar plaats vindt? Nog een bijkomend voordeel is dat de spanning in de competitie om te snijden is. Dit omdat de laatste twee teams direct degraderen, om het niveauverschil tussen de hoogste twee divisies klein te houden, en de derde van onderen de nacompetitie ingaat. Met een gunstige bekeruitslag betekent dat dus dat geen enkel team uitgespeeld is na 33 duels. De supporters zijn dus de grote winnaar.

Drie klassiekers per seizoen is prachtig.

Drie klassiekers per seizoen is prachtig.

Heeft zo’n kleinere competitie dan echt geen nadelen? Natuurlijk wel! Je loopt namelijk het risico dat de eerste divisie niet beter wordt, in dat geval is dit concept noodlottig voor de breedte van de Eredivisie. Clubs zullen namelijk hun begrotingen naar beneden bijstellen, omdat ze bang zijn te degraderen en vele inkomsten mis te lopen. Voor de top heeft een kleinere competitie echter alleen maar voordelen. De inkomsten stijgen, het niveau stijgt en de top wordt breder. Willen we niet samengaan met België, dan is het inkrimpen van de competitie waarschijnlijk de enige optie om de Eredivisie te redden. Dus KNVB doe wat jullie moeten doen en krimp op termijn de Eredivisie in.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter