Knotsgekke bondscoach wil de titel

Tijdens dit WK zal Catenaccio op de dag van de eerste wedstrijd van een poule een analyse posten. Hierin wordt dieper ingegaan op de landen die in de poule vertegenwoordigd zijn en ook alvast een voorspelling gegeven van de eindstand in de poule. We vervolgen met Poule B, waarin Argentinië, Nigeria, Zuid-Korea en Griekenland zitten. Brengt Diego Maradona een flitsend Argentinië op de mat of volgt een vroege deceptie voor de Argentijnen?

Maradona laat zich graag omarmen

Maradona laat zich graag omarmen

Argentinië
Nog voor het WK is begonnen is al duidelijk welk land de meeste commotie gaat opleveren; Argentinië. Het begon allemaal al met Maradona, die met zijn auto een voet van een cameraman plette. Ondertussen heeft diezelfde Maradona al aangegeven naakt door Buenos Aires te gaan lopen mocht hij wereldkampioen worden en de maker van het winnende doelpunt in de WK-finale zou zijn assistent Carlos Bilardo van achteren mogen ‘nemen’. Bilardo gaf hierbij aan wel hetero te zijn en er van bewust te zijn dat het wel eens pijn kon doen. Tussendoor liet de flamboyante bondscoach ook nog eens Champions League-winnaars Javier Zanetti en Esteban Cambiasso thuis. In de voorbereiding op het WK speelde Argentinië slechts tegen twee tegenstanders. Haïti en Canada werden met respectievelijk 4- en 5-0 opzij gezet.

Nigeria
De voorbereidingen van Nigeria op het WK verliepen een stuk rustiger dan bij Argentinië. Afgelopen winter werd er tijdens de Afrika Cup nog indrukwekkend gepresteerd. De Nigerianen bouwden op een sterke defensie en eindigden uiteindelijk als derde, nadat in de halve finale met 1-0 van Ghana was verloren. In de voorbereidingen op het WK begon Nigeria met twee matige gelijke spelen tegen Colombia en Saoedi-Arabië, maar afgelopen zondag wist men in Johannesburg met 3-1 van Noord-Korea te winnen. Bij deze wedstrijd raakten wel enkele Nigeriaanse supporters gewond, door de chaos die ontstaan was door gratis toegangskaarten, maar het bleef gelukkig zonder dodelijke slachtoffers. Qua basiself kan Nigeria overigens een zeer aardig elftal afvaardigen, maar in de breedte lijkt de ploeg tekort te komen.

Zuid-Korea
Sinds Guus Hiddink in 2002 grote successen boekte met Zuid-Korea en tot de halve finale reikte, verhuizen steeds meer Zuid-Koreanen naar de Europese velden. Helaas blijkt dit vaak geen groot succes te zijn, waardoor slechts Ji-Sung Park te vinden is in een selectie van een Europese topclub. Toch zijn, zeker in eigen land, de verwachtingen voor de nationale ploeg torenhoog. Een plaats in de halve finale wordt zelfs gezien als doel, terwijl sommige spelers zelfs voorzichtig lijken na te denken over een wereldtitel. Gezien de recente nederlagen tegen Wit-Rusland en Spanje hoeft Zuid-Korea daar echter niet op te rekenen, hoewel een plaats in de volgende ronde wel mogelijk is.

Griekenland
Voor Griekenland geldt een soortgelijk verhaal als voor Zuid-Korea. Ook de Grieken waren de afgelopen op één toernooi, in dit geval het EK van 2004, erg succesvol, maar wisten het vervolgens niet meer waar te maken. Illustrerend hiervoor is Angelos Charisteas, die sinds zijn succesvolle EK eigenlijk nergens meer goed uit de verf is gekomen. Dankzij een gelukkige loting in de kwalificatiereeks en een overwinning in het tweeluik met Oekraïne wisten de Grieken zich uiteindelijk wel te plaatsen voor het WK2010, maar of het een groot succes wordt is nog maar zeer te vraag. De selectie van de Grieken loopt namelijk niet bepaald over van de kwaliteit.

nigeria

Voorspelling:
1. Argentinië
2. Zuid-Korea
3. Nigeria
4. Griekenland

Deze poule is eigenlijk één van de zwakste op het WK. De namen van de landen zijn weliswaar enigszins indrukwekkend, maar eigenlijk alle landen hebben de afgelopen tijd geen aansprekende resultaten geboekt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Argentinië, ondanks hun knettergekke bondscoach, onbedreigd bovenaan eindigt. De strijd om de tweede plaats wordt gewonnen door de hardwerkende Koreanen, die over de gehele linie genomen toch de betere selectie van de drie overgebleven kandidaten hebben. Nigeria wordt, mede dankzij zijn goede aanval, derde in de poule en Griekenland eindigt op de teleurstellende vierde plaats.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter