Kinderhandel, het zou verboden moeten worden

Niet voor de eerste keer dit jaar is er weer eens hommeles omtrent kinderhandel in de voetbalsport. Nadat Barcelona veel ophef maakte over een jeugdspeler die naar Arsenal trok, is er nu een probleem met zaakwaarnemer Søren Lerby. Hij zou met zijn managementbureau namelijk meerdere vijftienjarige spelers begeleid hebben, wat tegen de regels van de FIFA is. Dit openbaarde het NRC Handelsblad vandaag.

Nacer Barazite werd al op jonge leeftijd naar Arsenal gegaan. Inmiddels speelt hij bij Austria Wien in Oostenrijk.

Nacer Barazite werd op zijn zestiende naar Arsenal gehaald. Inmiddels speelt hij bij Austria Wien in Oostenrijk.

Opmerkelijk aan het verhaal van Lerby is dat juist Ajax hem ondersteund zou hebben bij deze praktijken. Als Lerby het voor elkaar zou krijgen dat jonge jeugdspelers, waaronder Roly Bonevacia en Rodney Sneijder, een contract bij Ajax zouden tekenen, dan mocht hij een flink deel van het salaris van deze jeugdspelers opstrijken.

Niet netjes natuurlijk, maar het echte probleem zit niet bij Ajax of Lerby. Alles begint namelijk met de regelgeving van de FIFA. Daar staan ze namelijk nog steeds de handel in jonge voetballertjes vanaf zestien jaar oud toe. Met als gevolg dat op alle jeugdopleidingen buitenlandse scouts en zaakwaarnemers rondlopen om de nieuwe Messi of Cristiano Ronaldo al vroeg op te pikken.

Dit gebeurt overigens niet alleen met spelers van zestien jaar en ouder, maar ook met de wat jongere spelers. Ze worden met hun zaakwaarnemer uitgenodigd door een grote buitenlandse club, worden een week lang in de watten gelegd en vervolgens krijgt de vader van het talent een baan in de desbetreffende stad aangeboden. De club die al flink geïnvesteerd heeft in het talent, kan vervolgens fluiten naar zijn centen.

Toch horen jeugdspelers ongeacht hun talent een gewone jeugd te kunnen doormaken. Daarbij moet het belang van studie niet onderbelicht worden, aangezien zelfs de meest talentvolle spelers onderweg naar de top kunnen stranden. Dan is het prettig om met een gedegen opleiding een troef achter de hand te hebben. Een vroege transfer zorgt ervoor dat het kind razendsnel ‘volwassen’ moet worden en leidt vrijwel altijd tot een beëindiging van de studie. Tevens is het ethisch gezien natuurlijk niet sjiek om ieder jaar een blik buitenlandse jeugdspelers open te trekken. Persoonlijke begeleiding doet er hierbij niet meer toe. Als één jeugdspeler het eerste elftal bereikt, is het vereiste rendement al gehaald.

Daarom moet er eindelijk eens hard opgetreden worden tegen de transfers van spelers onder de achttien jaar. Een algeheel verbod voor het aantrekken van spelers onder de achttien jaar uit het buitenland lijkt de enige oplossing. Hierdoor wordt het aan de ene kant aantrekkelijker voor clubs om zich op hun opleiding te richten, terwijl aan de andere kant de jeugdspelers een normale jeugd in hun vaderland kunnen doormaken.

Zowel de UEFA als de FIFA hebben hierin hun verantwoordelijkheden. Zij zijn namelijk de instanties die met keiharde maatregelen het wereldje van louche zaakwaarnemers en hitsige scouts rond de jeugdvelden kunnen laten verdwijnen.

Enige struikelblok hierin is waarschijnlijk het vrij verkeer van goederen en diensten binnen de Europese Unie. Juist daarom is het ook zo belangrijk dat er vanuit de voetbalwereld eens een duidelijk statement gemaakt wordt tegen kinderhandel. Misschien dat de slapende politici in Europa dan eens wakker worden en ook hun verantwoordelijkheden nemen. Kinderhandel zou namelijk verboden moeten worden.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter