Keuze voor Ferrer is tactische meesterzet

Vitesse verbaasde deze week met de presentatie van de nieuwe trainer weer de gehele voetbalwereld. Waar veelal namen als Avram Grant en Johan Boskamp werden genoemd, werden Stanley Menzo en Albert Ferrer gepresenteerd als de nieuwe trainers van het imperium van Merab Zhordania.

Albert Ferrer bij zijn presentatie in Arnhem

Albert Ferrer bij zijn presentatie in Arnhem

Technisch directeur Ted van Leeuwen verzuimde vervolgens niet razendsnel Vitesse te linken aan Cruijff en Barcelona. Vitesse was plots een erg grote club in een erg grote competitie. Met Ferrer praten voelde aan alsof je met Johan Cruijff praatte en Vitesse moest uiteindelijk FC Barcelona in het klein worden.

Het gaf direct een enorme boost aan het imago van FC Hollywood aan de Rijn. Waar ze hiervoor werden gezien als een poenerige club, die puur leefde op de centen van Zhordania en niet meer was dan een schakel in het imperium van Roman Abramovich, zien mensen Vitesse nu ook weer als voetbalclub. Hierin maken ze perfect gebruik van het in Nederland smetloze imago van zowel FC Barcelona en Johan Cruijff. Vitesse is van het ene op het andere moment een sympathieke club geworden in de filosofie van Cruijff.

ferrer2Voor de club is het nu wachten op het moment dat de torenhoge ambities op het veld worden omgezet in daden. Mocht ze dat daadwerkelijk lukken, dan is de komst van Ferrer een tactische meesterzet geweest, die de club na weken van negatieve publiciteit eindelijk weer een positief imago heeft gegeven. Een broodnodige zet om het halen van Champions League-voetbal daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken. Nederlandse spelers zullen maar al te graag onder de plaatsvervanger van Cruijff spelen en ook de Spaanse markt ligt voor Vitesse plots volledig open.

Dat bij deze tactische meesterzet clubicoon Theo Bos op mensonterende wijze is gesneuveld, zal Zhordania maar bar weinig schelen. Hij heeft maar één opdracht: Champions League halen en hierin is de komst van Ferrer en Menzo bij voorbaat al een briljante zet. Er is echter nog veel meer nodig om Vitesse over drie jaar richting Champions League te brengen, een grote uitdaging voor onze vriend uit Georgië. Tot nu toe is de droom van Zhordania niet meer dan een luchtkasteel gebleken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter