Kennelijk wil Van Hanegem gezien worden

Het was op een maandagochtend in Spanje, l’Estartit om precies te zijn. Iedere ochtend haalde ik meteen het Algemeen Dagblad. Aandachtig las ik het sportkatern door en mijn oog viel die ochtend op de column van Willem van Hanegem. ”De Kromme” maakte zich hard voor een respectvolle behandeling voor Ruud van Nistelrooij, gaf aan dat Klaas-Jan Huntelaar een juiste beslissing maakte met zijn overstap naar Milaan en hij was teleurgesteld, maar vooral kwaad, over de uitschakeling van FC Twente in de voorronde van de Champions League.

wvh

Allemaal leuk en aardig, maar tot zover niet opzienbarend. Het ging mij echter om het laatste deel van zijn column van maandag, 10 augustus. ”Die trainers willen kennelijk gezien worden”, zo besloot de oud-international. Van Hanegem doelde op verschillende trainers die hun pupillen nog instructies influisteren voordat ze het veld betreden. Dit moet natuurlijk niet kunnen, het is allemaal onzin! Wie denken die trainers wel dat ze zijn…

In eerste instantie leek het iets waar ik zomaar overheen zou lezen, iets dat ik een paar uur later, liggend op het Spaanse strand, alweer zou zijn vergeten. Het eerder geciteerde zinnetje bleef echter maar door mijn hoofd spoken. Het irriteerde me mateloos. Als Mario Been, Ron Jans of Martin Jol een invaller nog instructies mee wil geven, dan zie ik het probleem niet. Het is geen kwestie van gezien willen worden. Die laatste woorden voor een invalbeurt kunnen zomaar dingen zijn als: ”Kom op, ik heb vertrouwen in je, ik weet dat je het kan.” En mochten het toch tactische zaken zijn, who cares? Daarmee laat een trainer zien dat hij meedenkt, dat hij er alles aan wil doen om een wedstrijd te winnen.

Helaas ziet Willem van Hanegem dit anders. Hij wil iets te zeggen hebben en gaat nu op zoek naar ‘problemen’. Na zijn ontslag bij FC Utrecht, hoopte ik stiekem dat Willem het had begrepen. Voetbalminnend Nederland was op hem uitgekeken. In praatprogramma’s over het populaire spelletje voegde hij al geruime tijd niets meer toe, terwijl zijn columns in het Algemeen Dagblad inmiddels ook van een bedenkelijk niveau zijn. Het is een betreurenswaardige conclusie, maar kennelijk wil Van Hanegem gezien worden…

About Bas