Karl Oyston is en blijft een man van normen en waarden

Gisteren schreven onder andere The Guardian en The Daily Mail over het vertrek van Karl Oyston, voorzitter van promovendus Blackpool. Oyston, die al sinds 1999 werkzaam is bij Blackpool, vertrekt op dezelfde dag dat spits Brett Pitman voor een recordbedrag van één miljoen overkomt van Bournemouth. Oyston was niet tevreden met de nieuwe houding van de net gepromoveerde club. Oyston wou namelijk niet meedoen met het grote geld van de Premier League. Blackpool zou en moest zijn huidige normen en waarden niet verloochenen, aldus Oyston. Maar na elf jaar hard werk, inzet en zelfs successen neemt hij ontslag. Hij had geen andere keus.

karl

De Premier League is niets voor hem. Wil Blackpool niet degraderen, moet het kopen, kopen en kopen. Verder zou de club veel commerciëler moeten handelen. Oyston had daar problemen mee. Hij had zelfs een limiet van £500.000 opgesteld dat aan een speler mocht worden uitgegeven. Mede dankzij het vertrek van Karl Oyston kon het contract, dat al klaar lag, van Brett Pitman getekend worden. En jawel, voor zo’n £500.000 meer dan het maximale bedrag dat Blackpool eigenlijk mocht uitgeven. Volgens manager Ian Holloway deed Oyston sowieso al moeilijk over eerdere transfers als Craig Cathcart, Marlon Harewood, Elliot Grandin, Malaury Martin, Ludovic Sylvestre en Chris Basham en de gister gepresenteerde Dekel Keinan. Al deze spelers werden deze week nog, of vandaag, gecontracteerd. Zeer waarschijnlijk zou Oyston vorige week al aangekondigd hebben dat hij zou vertrekken, waardoor manager Ian Holloway nu vrij spel heeft op de transfermarkt.

Verder had Oyston volgens verschillende collega’s moeite met een aantal spelersagenten. Oyston had het niet zo op premies of bonussen, waarna hij vele spelersagenten en zowel spelers de deur wees. ‘Ik ben heel erg teleurgesteld hoe sommige agenten zich profileren’, aldus Oyston, ‘ik weet niet zeker of ik wel de juiste aanpak heb voor de Premier League, en hoe meer ik praat met andere clubs, hoe meer ik besef dat ik de enige ben die zo denkt’. Hier ergerde Holloway zich groen en geel aan, die nog eens benadrukte hoe belangrijk het is om spelers aan te trekken om mee te kunnen doen in de Premier League. Maar zoveel geld heeft Blackpool niet en Oyston wilde niet meedoen met de rage ‘meer-geld-uitgeven-dan-dat-er-inkomt’ en besloot niet toe te geven aan de eisen van Holloway.

Oyston koos voor een veilige aanpak qua financiën. Stabiliteit was prioriteit nummer één. Zeker met de tegenslagen die Blackpool kreeg te verduren afgelopen weken, waaronder het niet op tijd afkrijgen van een aanbouw aan hun oude stadion dat plaats zou maken voor meer supporters. Blackpool moest daarom in een ander, toegewezen stadion spelen tegen Wigan afgelopen weekend, waardoor Blackpool veel geld misliep. Oyston hield niet van het sfeertje rondom de Premier League en hoe er gehandeld werd bij een aantal transfers. Want geld maakt tegenwoordig alles uit. Heb je het niet, dan is je kans om te overleven nihil. Karl Oyston kon die grote stap niet maken. Hij is en blijft een man van normen en waarden. Blackpool gaat dus een nieuw tijdperk tegemoet.

About Hein