Kampioenschap van De Toekomst

Vanavond stond Frank de Boer voor het tweede jaar op rij met de felbegeerde kampioensschaal in zijn handen. Een prestatie waarmee hij zich in een rijtje grote Ajax-trainers schaart. Na een bizar seizoen, waarin dieptepunten en hoogtepunten elkaar in hoog tempo afwisselden, blijkt Ajax toch weer de beste van Nederland te zijn. Het is echter vooral een kampioenschap waaruit Ajax een hele wijze les moet leren.

Dit is namelijk het kampioenschap van De Toekomst. In de bestuurskamer waren de directie, Bestuursraad en de Raad van Commissarissen vooral bezig met een ordinaire machtsstrijd. Op het veld hadden de technische en medische staf de boel ook alles behalve onder controle.

Wim Jonk is het gezicht van de jeugdopleiding van Ajax

Door een verkeerde trainingsaanpak raakte de ene na de andere speler ernstig geblesseerd. De Boer raakte ongewild verwikkeld in de machtsstrijd boven hem en raakte uiteindelijk ook zelf het spoor volkomen bijster. Hij presteerde het om maandenlang week in, week uit met de verkeerde opstelling op de proppen te komen, terwijl ook de tactiek maar moeizaam uit de verf kwam.

Theo Janssen werd maandenlang ingezet als verdedigende middenvelder, Vurnon Anita werd misbruikt als back, Siem de Jong kreeg een rol toebedeeld op het middenveld die hem totaal niet paste en Ismaïl Aissati werd maandenlang compleet genegeerd, ondanks zijn ijzersterke optredens Ondertussen haalde De Boer allerlei kunstgrepen uit, waardoor sommige jongens door het hele elftal heen geslingerd werden.

Gelukkig zag De Boer op tijd het licht, waarvoor hij terecht veel lof toegezwaaid krijgt. Toen de blessures bleven komen, bleek Ajax de oplossing namelijk gewoon in de eigen gelederen te hebben. Een zegereeks van dertien wedstrijden met de titel als logisch gevolg was het resultaat van deze keuze.

Vurnon Anita is als aanjager van de ploeg van levensbelang. Hij laat iedere minuut zien dat het onvoorstelbaar is dat hij niet vanaf de eerste minuut van dit seizoen op die plek stond.  Het vorige kampioenschap was namelijk ook al voor een deel aan zijn ijzersterke spel te danken.

De in vergetelheid geraakte Ismaïl Aissati liet als linksbuiten de ploeg veel beter spelen. Ricardo van Rhijn, die een halfjaar stelselmatig genegeerd is door De Boer en zelfs Ruben Ligeon in de pikorde voorrang moest verlenen, blijkt een revelatie in de achterhoede. Koppers stond als linksback zijn mannetje, wanneer het moest. Klaassen pakte zijn minuten mee. Siem de Jong blijkt aan het eind van de rit gewoon de nuttigste spits in de selectie.

De kleine vijftien miljoen euro die dit seizoen opnieuw in de selectie werd gepompt, lag niet ten grondslag aan de landstitel. Slechts Boerrigter, Sigthorsson en Janssen hadden een functie. De eerste twee waren echter geblesseerd tijdens de grote inhaalslag en Janssen speelt niet op de positie waarvoor hij is aangetrokken. Cillessen, Serero en Bulykin mochten al blij zijn als ze bij de wedstrijdselectie zaten, maar kosten de club wel vele miljoenen.

Ajax is gered door de groep Ajacieden, die op De Toekomst iedere dag de erfenis van Johan Cruijff gestalte geven. Zij zijn ’s ochtends als eerste op de club en doen ’s avonds het licht weer uit. Vervolgens nemen ze de problemen van de club ook gewoon mee naar huis. Hun inzet voor Ajax is onvoorwaardelijk en daarmee tillen ze de levensader van de club, de jeugdopleiding, iedere dag naar een hoger niveau. Er wordt een basis neergelegd, die nu al sterk genoeg blijkt om in Nederland te domineren. In de toekomst moet met deze basis de Europese top weer bereikbaar worden.

De Boer mag God (lees Cruijff) op zijn blootje knietjes danken dat zijn discipelen Jaap Stam en Wim Jonk verdediger Van Rhijn klaar hebben gestoomd voor het eerste elftal. Buitenspelers Lukoki, Ebecilio en Özbiliz profiteren zichtbaar van de begeleiding van Marc Overmars. Toptalent Christian Eriksen ging veel beter lopen dankzij looptrainer Ruben Jongkind. Siem de Jong kan iedere dag een beroep doen op de immense ervaring van Dennis Bergkamp. Ondertussen wordt op De Toekomst de nieuwe generatie klaargestoomd door jongens als Michel Kreek, Orlando Trustfull, Fred Grim, Ronald de Boer en Wim Jonk.

Als Ajax slim is, dan leert het de juiste les uit dit kampioenschap. Dat heeft men namelijk volledig te danken aan De Toekomst en niet aan alle breedteversterkingen, die ook dit jaar (zeven aankopen voor het eerste elftal) weer de Amsterdam Arena binnen werden geloodst. Met het oog op het komende seizoen lijkt men echter toch weer matige spelers uit de Eredivisie binnen te gaan halen. Een doodzonde, aangezien zij de ontwikkeling van jeugdspelers enorm in de weg zullen staan. Ajax redt het volgend seizoen ook wel met één of twee gerichte diepte-investeringen. De extra inkomsten van de Champions League kun je veel beter investeren in de jeugdopleiding, dat levert op de lange termijn namelijk veel meer op. Het doorschuiven van Mickey van der Hart naar de eerste selectie is al een eerste stap in de goede richting.

Als Ajax in staat blijkt de verleiding te weerstaan de selectie deze zomer te ‘versterken’, dan kan dit kampioenschap daadwerkelijk het kampioenschap van De Toekomst worden. Na twee titels op rij wordt het tijd om de norm omhoog te gooien. Dat kan niet door middel van aankopen, omdat spelers die aan een dergelijke norm moeten voldoen voor Ajax vrijwel onhaalbaar zijn. Het wordt dus tijd om aan de hand van een nieuwe gouden generatie ook Europa aan de voeten te krijgen.

In zijn Plan Cruijff legde El Salvador de vinger op de zere plek: “De schuld ligt niet bij de jeugdopleiding, maar wel de sleutel.” Ik hoop dat dit kampioenschap een aanleiding wordt om die sleutel definitief op te pakken en constructief te gaan bouwen aan een sterker Ajax. Dan is Ajax niet alleen de kampioen van vandaag, maar ook van de toekomst.

Tags: ,

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter