Kampioenen uit het Oosten!

Overal ter wereld worden ronde deze tijd  kampioenen gehuldigd. De meeste voetballiefhebbers zullen waarschijnlijk niet meer weten dan de standaardcompetities zoals Engeland, Spanje, Nederland, etc. Ik was echter benieuwd naar de minder bekende competities, die opeens ook weer UEFA Cup finalisten leveren (denk aan Zenit en dit jaar Shaktar Donetsk). Kan een de club van Nazi-aanhangers in Polen kampioen worden of word het toch Wisla, vernoemd naar de rivier die door Krakow loopt? En hoe spannend is het nog in Tsjechië tussen de clubs uit Praag? 

kampioen

Te beginnen in Polen. Het land wat in 2012 het EK mag organiseren samen met Oekraïne. Hoewel ik kampioenen wilde zien is er in Polen eigenlijk nog niks beslist, er zijn nog vier wedstrijden te gaan op het moment van schrijven. Legia, de club van extreem-rechtse aanhangers, staat aan kop met twee punten voorsprong op Wisla Krakow. Hieronder is de stand te zien. Op zich kan Lech Poznan ook nog de titel pakken en Belchatów zou met wat geluk ook zomaar een feestje kunnen vieren. De topper wordt op tien mei gespeeld. Legia tegen Wisla, dus Warschau tegen Krakow. Wie wint dit jaar de Poolse titel?

fu-polen2

Door naar Oekraïne. Vanaf de oprichting in 1992 zijn er slechts drie verschillende clubs kampioen geworden. Het eerste jaar was het Tavrija Simferopol. De jaren er na vooral Dynamo Kievm en in de laatste vier jaar drie keer Shakhtar Donetsk. Dat belooft veel goeds voor dit jaar! Laten we eens naar de stand kijken hier onderin. In theorie zou Shakhtar nog kampioen kunnen worden. Dan moet Dynamo wel alles verliezen en Shakthar moet het verschil in doelsaldo van -22 overbruggen. Dat lijkt met zeer onwaarschijnlijk. We kunnen dus wel spreken van een overtuigend kampioenschap van Dynamo Kiev. Hopelijk voor Shakthar kunnen ze wel de Uefa-cup finale winnen van Werder Bremen. Als goedmakertje voor de nationale competitie wisten ze Dinamo al uit te schakelen in de halve finales van het toernooi.

fu1

Dan gaan we nu naar Tsjechië, nog vier wedstrijden worden te spelen. Slavia Praag staat vier wedstrijden voor het einde vijf punten voor, maar de ploeg Slavia Praag is de laatste tijd totaal uit vorm. Van de laatste vijf wedstrijden verloor het er drie en speelde het twee keer gelijk. Sparta Praag kon daar amper van profiteren, omdat het zelf ook drie keer gelijk speelde. Vijf wedstrijden geleden had Slavia nog elf punten voorsprong. Als het zo doorgaat zouden ze best een kampioenschap kunnen verspelen.

 football-united1 

Als laatste competitie gaan we kijken naar Roemenië. Daar worden net zo als in Nederland 34 wedstrijden gespeeld. Als we een blik werpen op de stand kunnen we zien dat Dinamo Boekarest eerste staat. Wel hebben ze een wedstrijd meer gespeeld, bij winst van Unirea zouden ze qua puntenaantal gelijk komen. Politechnica Timisoara lijkt niet meer mij te doen om de titel. De komende weken worden dus ook in deze competitie nog spannend!

fu-roemenie1

In de landen waar we het over hebben gehad ligt de titelstrijd nog open. Op www.soccerway.com kan je de meest recente ontwikkelingen volgen.  Op deze site kan je rechtsboven  het land intypen waar je de competitie van wilt zien. Hierna kan je met groot gemak door naar de pagina van die competitie met alle informatie en uitslagen die je nodig hebt.

About Jasper