Kaladze verdoezelt Italiaans probleem

FBL-WC2010-GEO-ITA

Aandoenlijk was het, zaterdagavond in het verre Georgië. De steunpilaar van het thuisland, aanvoerder Kakhaber Kaladze, ging twee keer opzichtig in de fout, hetgeen een 2-0 nederlaag opleverde. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. Als een volleerd spits kopte de ervaren verdediger het afstandsschot van Italië-middenvelder Palombo door, zo achter zijn eigen doelman. Bij het tweede doelpunt stond hij opnieuw op de goede plek, ditmaal om een intikker te verzorgen. Terwijl Italië feestvierde, lag Kaladze verslagen op de grond. Wat was hem nou overkomen?

Was het de spanning van het duel? Een verbeten jacht om er iets van te maken tegen het land waarin hij dan nog wel onder contract staat, maar allerminst zijn minuten maakt? Was hij omgekocht? Of wilde hij zeker weten dat er nog een toekomst was voor hem binnen Italië, al dan niet bij AC Milan?

Italië staat door dit voorval soeverein aan de leiding in hun WK-kwalificatiegroep, hoewel het land stevige kritiek kreeg te verwerken, vooral na de dramatische vertoningen op de Confederations Cup deze zomer. Daardoor liet bondscoach Lippi al weten dat volgens hem keeper Buffon zelfs het winnende doelpunt mag maken, zolang er maar gewonnen wordt.

giuseppe-rossi-italy-football-team
Opvallend hierbij is dat de toekomst van Italië niet aan bod komt. Lippi haalde onder druk van de Italiaanse media een aantal talentvolle Italianen bij de selectie, maar geen van hen heeft een echte basisplaats verworven. Dit is eigenlijk een doodzonde, want spelers als Giuseppe Rossi (Villarreal), Sebastian Giovinco (Juventus), Domenico Criscito (Genoa) of zelfs Mario Balotelli (Inter Milan) doen niet onder voor gevestigde namen als Camoranesi, Oddo of Quagliarella. Waarom wacht Lippi zo lang met het inpassen van deze jongens?

De toekomst van het Italiaanse voetbal is wel degelijk rooskleurig, maar dan moet de volgende stap nu genomen worden. Het WK win je niet met een groep volgevreten vedetten.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino