Jürgen Locadia is niet te benijden

Om topscorer van een competitie te worden is er eén simpele regel. Je moet schieten. Cristiano Ronaldo, Messi, Falcao en Van Persie staan steevast in de top tien van spelers die het vaakst schieten – en scoren. Vorig seizoen was Bony de meest schietende (en scorende) spits van de Eredivisie. Een wereldspits schiet zo’n drie tot zeven keer per wedstrijd, met een gemiddelde van minimaal vier.

Jürgen Locadia schoot dit seizoen twee keer. In totaal. Nul keer op doel.

Locadia juicht na zijn eerste officiële doelpunt van het seizoen

Locadia juicht na zijn eerste officiële doelpunt van het seizoen

 

Ter vergelijking. De topschutter van de Eredivisie, Finnbogason, schoot negentien keer en maakte vier doelpunten.

Is Locadia dan een slechte spits? Natuurlijk niet – in Februari van vorig jaar had hij een doelpunt of gaf hij een assist in elke 31 minuten die hij speelde (vaak als invaller). Locadia is een begenadigd afmaker en een ruwe diamant voor PSV. Zijn geweldige gemiddelde van vorig seizoen is een uitschieter, maar dit seizoen een ander uiterste: Locadia heeft al 260 minuten niet gescoord. Omdat hij nooit schiet.

Of een spits veel kan schieten is niet louter afhankelijk van hem. De kracht van de tegenstander en de mate waarin zijn teamgenoten hem in stelling brengen zijn doorslaggevend. José Mourinho stemde daarom zijn elftal af op Cristiano Ronaldo. Pep Guardiola bouwde zijn elftal om Messi heen. Alex Ferguson zette Rooney op de bank als dat nodig was om Van Persie te laten excelleren.

Wanneer een elftal niet in staat is een speler te bedienen, kan hij nog zo goed zijn, maar zal hij niet tot scoren komen. Denk aan Robin van Persie bij het Nederlands elftal. Of Jürgen Locadia bij PSV.

Het elftal van PSV draait niet om de spits. Dat hoeft ook niet als het scoren wordt opgevangen door Wijnaldum en Bakkali. Het is alleen wel zonde als Cocu de kwaliteiten van Locadia, die hij overduidelijk heeft, niet benut. Op dit moment is hij, ondanks dat hij al drie assists gaf, niet meer dan een bliksemafleider voor het elftal dat vrolijk om hem heen dartelt.

PSV heeft nu de wind mee, maar de rol van de spits is een pijnpunt waar Cocu aan zal moeten werken. Ondanks dat PSV zaterdagavond het grootste deel van de wedstrijd tegen een achterstand aankeek, schoten ze slechts twaalf keer – waarvan slechts drie in het laatste half uur, de periode waarin je een slotoffensief zou verwachten. Het zou in dat soort situaties toch wel lekker zijn, als ze een spits in stelling kunnen brengen.

Zolang dat niet gebeurt, is Locadia als spits niet te benijden. En Tim Matavz ook niet.

Eredivisiespelers met drie doelpunten (bron: www.whoscored.com)

Schoten Schoten per duel Goals
Finnbogason

19

4,75

4

Castaignos

20

6,7

3

Wijnaldum

13

3,25

3

Tadic

6

3

3

Johansson

8

2,67

3

Bakkali

6

2

3

Fernandez

7

1,75

3

Sigthorsson

9

2,25

3

 

Aanvulling, 1 maart 2014: Locadia en PSV hebben een dramatische eerste seizoenshelft beleefd. Na de winterstop ziet alles er echter een beetje rooskleuriger uit. Tot 2 november had Locadia slechts 5 schoten gelost in 9 wedstrijden. Na 2 november schoot hij 40 keer in 14 wedstrijden én maakte hij 7 treffers in de Eredivisie. Nu Locadia in staat wordt gesteld om te schieten ziet de wereld er opeens heel anders uit. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas