Journalistiek broddelwerk van de FIFA

Als er één organisatie op de wereld is waarvan je mag verwachten dat het de feiten betreffende de voetbalsport op een rij heeft is het… de Wereldvoetbalbond FIFA. Een autoriteit op voetbalgebied. Toch? Toch niet. In een vandaag gepubliceerd artikel op Fifa.com over het kampioenschap in Nederland volgt de ene feitelijke onjuistheid na de andere.

fifavlag

Allereerst spreken ze over een ‘nek-aan-nek-race voor een groot deel van het seizoen’ tussen Twente en Ajax, buiten beschouwing latend dat Ajax lange tijd kansloos werd geacht voor de titel. Verderop in het artikel staat dat Mounir El Hamdaoui ‘met 13 doelpunten het vertrek van aanvalspartner Súarez compenseerde’. Blijkbaar is het ze niet opgevallen dat elf van die dertien doelpunten gemaakt werden in de eerste seizoenshelft onder Martin Jol, toen ook Suárez nog gewoon bij Ajax zat. El Hamdaoui scoorde dus een weerzingwekkend aantal van twee competitiedoelpunten sinds het vertrek van Suárez!

Dat AZ (‘Gerrit Verbeek’s Alkmaar’) Europa in mag, hebben ze volgens de Fifa vooral te danken aan ‘Feyenoord’s gespartel om een plaats in Europa veilig te stellen in een overgangsfase’. Dat Feyenoord al geruime tijd in een crisis verkeert en niemand ze voorafgaand aan dit seizoen als serieuze kandidaat voor de top vijf zag, laten ze bij de Fifa gemakshalve achterwege.

Tot slot wordt het geringe aantal doelpunten (30) dat Ajax tegen kreeg, toegeschreven aan de ‘exciting Belgian youngster Toby Alderweireld’. Dat Jan Vertonghen over het algemeen veel beter wordt beoordeeld (bijvoorbeeld op Elf Voetbal en AjaxShowTime) en zelfs door Frank de Boer wordt gezien als de absolute leider van de verdediging, weerhoudt de FIFA er niet van Alderweireld als belangrijkste man aan te wijzen. En het wordt nog erger als ze stellen dat Alderweireld ‘received excellent support from Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen and veteran Andre Ooijer.’ André Ooijer, natuurlijk, die man die met zijn 781 speelminuten (acht wedstrijden) van vitaal belang was voor de titel… ahum. De overige drie maakten tussen de 2200 en 2900 speelminuten…

De FIFA verprutst al meer dan genoeg, en blijkbaar hebben ze ook al geen flauw idee wat er in bijvoorbeeld de Nederlandse competitie gaande is. Als ze niet eens de feiten op een rijtje hebben, kunnen ze maar beter helemaal niet over de Nederlandse competitie schrijven.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas