Jong Tae-Se heeft zijn transfer

Een paar weken voor de start van het WK maakte Catenaccio melding van de Wayne Rooney van Azië. Deze jongen speelde tijdens het WK mee bij Noord-Korea en zou daar de absolute ster worden. Het ging om de in Japan spelende Jong Tae-Se. Wij voorspelden destijds dat hij zijn onvoorwaardelijke liefde voor Noord-Korea zou bewijzen door het scoren van een doelpunt en dat hij daarmee de sensatie van het toernooi zou worden. Het liep allemaal echter net wat anders. Jong Tae-Se bewees zijn liefde al voor het eerste fluitsignaal door te huilen bij het volkslied. Vervolgens maakte hij samen met zijn maten indruk tegen Brazilië, om uiteindelijk na twee pijnlijke nederlagen kansloos het toernooi te verlaten. Toch zijn de kwaliteiten van de spits niet onopgemerkt gebleven en dwong hij vandaag definitief een transfer af naar Vfl Bochum. Het is hem van harte gegund.

Of men in zijn thuisland wel zo blij is met zijn transfer valt echter nog te bezien. Het felle Noord-Korea houdt er niet zo van als er buiten de landsgrenzen gekeken wordt, laat staan dat je naar Europa verkast, waar Jong Tae-Se een dik contract zal tekenen en in aanraking zal komen met het kapitalisme. Zou de communistische gedachtegang nog wel leven bij een speler met miljoenen op zijn bankrekening? Het valt nog te bezien. Jong houdt weliswaar enorm van zijn land, waar hij overigens weinig echte banden mee heeft, maar de echte test voor zijn liefde komt nu pas. Ik hoop in elk geval dat hij zijn test op zowel menselijk als voetballend vlak zonder moeite doorstaat, zodat hij als idool wat kan betekenen voor zijn geadopteerde vaderland, door het beste van de Europese en Noord-Koreaanse cultuur te combineren. Dankzij deze transfer kan Jong Tae-Se als voorbeeldfiguur namelijk echt wat gaan betekenen voor zijn land en ik hoop voor de mensen in Noord-Korea dat hij dat niet zal nalaten.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter