Johan Boskamp: een fenomeen

Johan Boskamp, als voetballer speelde hij bij Feyenoord, RWDM en Lierse SK. Als trainer heeft hij heel wat meer clubs versleten: onder andere KSK Beveren, AA Gent en Anderlecht waren voor één of meerdere jaren de werkgever van de ‘Belgische’ Nederlander. Maar we kennen hem natuurlijk niet alleen van zijn sportieve prestaties, ook opmerkelijke acties horen bij de persoon Johan Boskamp, een fenomeen.

2

 

Zo was hij laatst nog betrokken bij een vechtpartij, waarbij hij een andere automobilist het ziekenhuis in sloeg. Boskamp was aan het bellen in zijn auto en hij werd daarvoor aangesproken door zijn ‘slachtoffer.’ De beide bestuurders stuurden hun auto’s dichter naar elkaar toe, stopten even later en het gevecht was een feit. Nadat Boskamp een klap in zijn maag moest incasseren, gaf hij de andere man een mep op zijn hoofd waarna die moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Ook sportief is Boskamp een aantal keer opvallend in het nieuws gekomen. Zo heeft hij in zijn tijd bij Dender vanaf de tribune gecoacht. In ieder geval de eerste helft, want “Hoe hoger je zit, hoe beter je zicht op het veld is”, aldus Boskamp]”Als je op dezelfde hoogte als het veld zit, zie je niets dan benen. Niet ideaal volgens mij. Als we de communicatie kunnen verbeteren, is de kans groot dat we dit altijd zullen toepassen”, voegde hij er ook nog aan toe. Op zich geen slecht idee, maar wel typisch iets voor Boskamp.

1

Verder houdt Boskamp zich ook bezig met andere dingen buiten het trainerschap. Hij heeft bijvoorbeeld een boek geschreven, meegedaan aan het tv-programma FC Nerds en hij is af en toe ook nog analist bij voetbalwedstrijden. In 2008 heeft Michel Preud’homme hierover een uitspraak gedaan. Hij zei namelijk: “volgens mij moet hij (Boskamp) haast wel een superman zijn”. Op dat moment had hij echter wel gelijkgespeeld tegen Dender. Met AA Gent! Normaal zou Gent dat makkelijk winnen en volgens mij kon meneer Preud’homme niet al te goed tegen zijn ‘verlies.’

Ondanks sommige rare dingen die aan Johan Boskamp verbonden zijn, vind ik het een geweldige persoonlijkheid. Als je Johan Boskamp zegt, zeg je tegelijkertijd ook ‘voetbal.’ Het is jammer dat er niet meer van dat soort persoonlijkheden in het voetbal zijn, want al die perfecte, zich aan de regeltjes houdende managers, maken het voetbalwereldje niet leuker.

About Jeroen