Jeugdopleiding houdt Feyenoord op de been

Feyenoord leeft! De jonge garde die, weliswaar met hangen en wurgen, de overwinning binnensleepte tegen ADO Den Haag, is het toonbeeld van het nieuwe Feyenoord. Het oude Feyenoord is dood, leve het nieuwe Feyenoord!

20090917_training_3_rh

Het Feyenoord anno 2009 heeft geen geld meer voor miljonairs, getuige het nieuwe salarisplafond van 500.000 euro. Wie blijft heeft clubliefde, wie vertrekt heeft een honger naar geld. Het geeft de jonge garde daarnaast de ruimte om te spelen en zich verder te ontwikkelen. Het kapitaal staat weer op het veld, in plaats van in de portemonnees van de volgevreten vedettes.

Het team van afgelopen zondag was om van te smullen, als je naar de statistieken kijkt. Tieners als Darley, Schenkeveld, Leerdam, Fer en Wijnaldum deden het uitstekend en daarnaast zijn er nog de jongelingen Biseswar, Bruins en Slory. Daarnaast moeten we niet vergeten dat ook Bahia, Cissé, Vlaar en El Ahmadi nog in de bloei van hun leven zijn.

Feyenoord is jong en dat neemt de nodige zorgen voor de trainer met zich mee. Onzekerheid in verdedigend opzicht, egoïsme in aanvallend opzicht. Het hoort er allemaal bij. Toch redt de jeugd de club in deze tijd. Het team wat afgelopen weekend tegen ADO Den Haag acteerde staat voor een appel en een ei tussen de lijnen. Het heeft allen nog jeugdcontractjes en past uitstekend binnen de nieuwe toekomstvisie (en salarishuis) van de Rotterdamse topclub.

En zo redt de jeugd het noodlijdende Feyenoord. Stel dat een Feyenoord-scenario bijvoorbeeld PSV overkomen was. De Eindhovenaren investeren inmiddels wel in een jeugdopleiding, maar hebben dat jaren achtereen achterwege gelaten. Indien de Eindhovenaren in financiële problemen zouden komen zouden er geen Fers, Wijnaldums of Schenkevelds opstaan, maar jongens van een hele andere, mindere orde. Het zou het elftal niet nu al kunnen dragen en naar een hoger niveau kunnen tillen.

Dit Feyenoord kan met deze jonge, goedkope selectie met gemak top-5 spelen. Na 34 wedstrijden zie ik dat ook wel gebeuren en mag Feyenoord blij zijn dat het het hoofd nog boven water heeft weten te houden. Met dank aan de jonkies. Dus investeren in die jeugdopleiding, geachte technisch directeuren, in plaats van over het paard getilde en veel te dure vedetten. Voor de kwaliteit van het voetbal, voor wanneer het financieel wat minder gaat, en om onze naam als opleidingscompetitie en kweekvijver van talent hoog te houden. Lang leve onze eredivisie, lange leve Feyenoord!

About Dave