Japan wordt lachtertje van het WK

Afgelopen zaterdag was verdediger Marcus Tulio Tanaka de zoveelste speler die kritiek uitte op de Japanse bondscoach. Iedereen in Japan lijkt het er namelijk over eens te zijn dat bondscoach Takeshi Okada er niet al te veel van bakt bij het nationale elftal. De bondscoach stond ook na het oefenduel tegen Zuid-Korea onder grote druk van de pers en zal zelfs zijn contract al hebben ingeleverd. Uiteindelijk bleef Okada toch, maar het vertrouwen is inmiddels gedaald tot het nulpunt. De bondscoach die ooit liefkozend Okochan werd genoemd, wordt nu gezien als een mentaal wrak, die het elftal geen sturing meer kan geven.

De bondscoach is de weg kwijt

De bondscoach is de weg kwijt

Eén van zijn gewraakte beslissingen is om oud-VVV’er Keisuke Honda in de punt van de aanval de zetten. “Hij hoort daar niet te spelen. Vanuit de tweede lijn komt zijn talent veel beter tot zijn recht. Keisuke heeft onder meer een geweldig schot. Maar hij moet dan wel in stelling worden gebracht. Ik wil hem daarbij graag van dienst zijn. Maar dat moet dan wel mogen van de coach”, aldus Tanaka in een interview. Ook de behoudende speelwijze die Okada de laatste tijd hanteert lijkt niet in goede aarde te vallen bij zijn spelers.

Oud-doelman Dido Havenaar, die keeperstrainer is bij het Japanse Grampus Eight, neemt de kritiek op zijn bondscoach, die ooit erg geliefd was, niet serieus: “De pers hakt er behoorlijk in, maar eerlijk gezegd: ze hebben er weinig verstand van. Als je zegt dat je 8-1-1 speelt in plaats van 4-3-3, geloven ze het ook. Dat heeft met voetbalcultuur te maken. Het voetbal is in Japan pas twintig jaar geleden van de grond gekomen. We hebben hier een achterstand van honderd jaar ten opzichte van Nederland. Dat vertaalt zich in de berichtgeving.”

Nu de kritiek echter ook opzwelt vanuit de spelersgroep lijkt er voor Japan geen houden meer aan te zijn. Het schip is zonder kapitein totaal afgedwaald van de zee en niemand lijkt het meer recht te kunnen trekken. Veel zal hierbij afhangen van het openingsduel tegen Kameroen. Als die verloren gaat, dan zal Japan het lachertje van het WK gaan worden. Als bondscoach en spelers beiden andere wegen gaan volgen, is het einde namelijk echt zoek. Neem daar nog eens het thuisfront bij, dat een plaats in de halve finale verwacht en we mogen concluderen dat Nederland zich over het zinkende schip Japan geen zorgen meer hoeft te maken. Hoewel, een kat in het nauw maakt natuurlijk vaak hele rare sprongen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter