Jan Reker maakt PSV kapot

Het afgelopen jaar heb ik mezelf vaak afgevraagd wat Jan Reker in godsnaam nog doet bij PSV. Deze man heeft werkelijk niets goed gedaan sinds hij in 2007 werd aangesteld. Zijn eerste fouten werden hem nog vergeven, hij zal er immers wel van leren denk je dan. Maar niets bleek minder waar en de fouten bleven zich opstapelen. In mijn ogen heeft zijn slechte functioneren voor een groot deel bijgedragen aan het mislopen van de titel voor PSV.

Jan Reker, communicatief niet de sterkste

Jan Reker, communicatief niet de sterkste

Vanaf zijn aanstelling is het geen moment meer rustig geweest in Eindhoven. Op de normaal zo gemoedelijke Herdgang speelde het ene na het andere conflict. Al snel kwam Reker voor het eerst negatief in het nieuws. Manuel DaCosta werd in het bekerduel tegen Jong SC Heerenveen opgesteld, terwijl hij nog een schorsing had staan. PSV lag hierdoor al vroeg uit het bekertoernooi, en zo was Rekers’ start bij PSV niet optimaal. Deze fout lag echter niet alleen aan hem, dus ik kon het hem nog vergeven. Maar hier blijft het niet bij…

In het seizoen 06/07 botste hij meermalen met toenmalig trainer Ronald Koeman, die tijdens het competitieslot enkele teleurstellende resultaten neerzette. Een voorsprong van tien punten werd weggegeven. De ontslagbrief lag al klaar, maar Koeman wist het onmogelijke waar te maken; PSV werd op de slotdag alsnog kampioen en Reker gaf Koeman het voordeel van de twijfel. Dit bleek achteraf een uiterst ongelukkige beslissing. Het vertrouwen in een manager kan niet terugkeren dankzij een uiterst gelukkig behaald kampioenschap. Reker had consequent moeten zijn en Koeman er alsnog uit moeten schoppen. Het vervolg weten we allemaal; enkele maanden later vertrok onze vriend Koeman naar Valencia, omdat hij ‘de zogenoemde trein niet wilde missen’. De werkelijke reden hierachter was natuurlijk de slechte relatie met Jan Reker.

Ronald Koeman kon de trein naar Valencia niet missen.

Ronald Koeman kon de trein naar Valencia niet missen.

In de zoektocht naar een nieuwe hoofdtrainer gaat het weer fout. Hij stelt telkens nieuwe deadlines waarbinnen de nieuwe trainer zou worden aangesteld. De gewenste trainer kwam echter niet, en Reker stond (alweer) voor joker. Uiteindelijk werd pas in januari, drie maanden na het vertrek van Koeman, de laatste optie Huub Stevens aangesteld. Achteraf bleek ook dat een uiterst ongelukkige beslissing.

Ook met de spelers heeft Reker nooit een goede relatie gehad. De eerste die in de media zijn mond opentrok was Gomes. De keeper had zes maanden voor het aflopen van zijn contract nog steeds geen nieuwe aanbieding gekregen van PSV en begon ongeduldig te worden. Volkomen terecht natuurlijk, want een keeper van zijn kaliber kun je het beste levenslang vastleggen. Geheel toevallig werd hem enkele dagen na de kritiek een nieuw contract aangeboden. Weer gezichtsverlies voor Reker dus.

Vlak daarna uitte ook Ismael Aissati kritiek. Er was hem meerdere malen een basisplaats beloofd door Reker, maar de belofte werd niet nagekomen. Reker beweert dat hij dit nooit heeft beloofd, maar de spelers bij PSV weten wel beter. Er ontstaat een breuk tussen de spelersgroep en Reker, die tot op de dag van vandaag niet meer goed gekomen is.

Gomes kon het geleuter van Reker ook niet meer aanhoren.

Ook Gomes kan het niet meer bevatten.

Dezelfde maand nog werkte Reker drie mensen de club uit. Het betrof Piet de Visser, Stan Valckx en Vlado Lemic. Ze waren betrokken bij louche handeltjes in voetballers, was de officiële verklaring van Reker. Dat deze mensen daarbij betrokken zouden zijn, verbaast mij allerminst. Maar als PSV nog iets wil bereiken in de voetbalwereld, is dit de enige manier om ooit nog de Europese top te bestormen. Spelers als Alex, Farfán en Gomes werden allen via louche praktijken met Chelsea aangetrokken. Mij maakt het niet uit hoe een speler gehaald wordt, als hij maar kwaliteit levert. Dat is iets wat PSV het afgelopen jaar heeft gemist.

Afgelopen winter liet Reker weer van zich spreken. Hij wilde persé een nieuwe spits, want de huidige spitsen Lazovic en Koevermans vond hij maar een ‘zeventje’ waard. Heeft Reker op zich wel gelijk in, maar in zijn geval is zo’n opmerking totaal ongepast. Eerst de goede, maar ‘louche’ spelers buitensluiten, daarna ruzie maken met scouts die wél goede en goedkope spitsen kunnen leveren, en dan ook nog het lef hebben om kritiek te leveren op de selectie! Ongeloofwaardiger kun je jezelf niet maken.

About Barend