Jan Mulder is een sieraad voor de televisie

De analyses van zogenaamde experts en specialisten op het gebied van voetbal zijn soms op het wetenschappelijke af. Vaak zitten er ook van die keurige schoonzonen bij, die vragen erg diplomatiek en bescheiden beantwoorden. Soms is dat gespeeld, soms zijn die mensen echt zo rechtlijnig, of moet ik zeggen te braaf. Ikzelf heb geen behoefte aan logische antwoorden, duidelijke analyses en een gevoel van oude jongens krentenbrood. Ik wil spektakel zien, pittige uitspraken die tot relletjes leiden, of waar in ieder geval over wordt nagepraat.

jan-mulder-talpa-postbank

“Als je elf Van Der Vaarts in je team hebt, stel je die toch gewoon op!”

Het is één van die gevleugelde uitspraken, gedaan tijdens het afgelopen EK van 2008, waar Jan Mulder patent op heeft. Deze Groninger brengt leven in de brouwerij als het gaat om praatprogramma’s. Zowel bij De Wereld Draait Door als Studio Voetbal is hij tegenwoordig azijnpisser en enthousiasteling tegelijk.

Mulder weet met zijn karakteristieke stemverheffing en lichaamshoudingen een boodschap over te brengen naar een breed publiek, een publiek dat niet perse geïnteresseerd hoeft te zijn in het onderwerp. Dat soort kwaliteiten maakt je mediageniek en een gewild kijkcijferobject.

Hoe anders is dat bij zijn zoon, Youri. Die praat je de oren van het hoofd af, maar zegt inhoudelijk weinig en durft nooit hardop statements te maken. Nee, geef mij maar zijn vader. Hoewel het grote publiek vaak mag lachen om zijn uitspraken, heeft Jan Mulder een plekje veroverd in het brein van ieder zichzelf respecterende voetballiefhebber, en niet alleen als speler. Met Jan aan tafel gebeurt er wat, worden er dingen gezegd die normaal niet ter sprake komen, worden er suggesties gedaan die anderen af zouden doen als kletskoek en dagdromerij. Maar stel je nou eens voor dat het Nederlands Elftal echt elf Van Der Vaarts in de selectie zou hebben, zou het dan niet geweldig zijn als deze samen een team zouden vormen dat het oude voetbal van voor de jaren ’60 zou laten herleven? Puur voor het spektakel zou het al een attractie zijn.

Volgens de laatste geruchten zou hij een fles whiskey burgemeester maken voor een uitzending. Van mij mag hij een hele krat drinken, als het maar interessante televisie oplevert. Ga zo door, Jan.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino