Jack van Gelder zou beter moeten weten

jack_van_gelder-268x350Jack van Gelder voelt zich onveilig in Zuid-Afrika. De sportpresentator van de NOS en één van de gezichten van een nieuwe campagne van STOP AIDS NOW en Oxfam Novib, liet dat deze week in een interview op 3FM weten aan het Nederlandse publiek.

De man die wij allen kennen van zijn gepassioneerde radioverslagen van voetbalwedstrijden kwam met een opmerkelijke verklaring. ‘Het is daar heel erg vroeg donker. Rond een uur of vier, half vijf, omdat het daar winter is.’

‘Als het donker is mogen wij gewoon niet op straat, ondanks het feit dat we in een vrij goede wijk van Johannesburg zitten. Dat is gewoon niet verantwoord,’ aldus Van Gelder, die zich kennelijk niet goed heeft voorbereid.

Sandton
De vraag is of Van Gelder überhaupt al in Zuid-Afrika is: de zon gaat hier in Johannesburg namelijk pas om half zes onder en buiten dat zit Van Gelder in mogelijk de meest chique buurt van Zuid-Afrika: Sandton, waar ook het Nederlandse elftal haar tenten heeft opgeslagen.

De opmerkingen van Van Gelder zijn koren op de molen van alle doemdenkers, die vooraf waarschuwden dat het WK een absolute ramp zal worden, omdat de onveiligheid in Zuid-Afrika verschrikkelijk is.

Indianenverhalen
Natuurlijk valt niet te ontkennen dat in Zuid-Afrika en grote delen van Johannesburg de criminaliteit enorm hoog is, maar Van Gelder, zou zich eerst eens moeten oriënteren voordat hij allerlei indianenverhalen in de ether brengt. Ja, Zuid-Afrika is gevaarlijk en ja, je moet oppassen, maar als je je goed voorbereidt kun je de risico’s behoorlijk inperken.

Als journalist zou hij daarnaast vooral moeten berichten over de achtergronden van die onveiligheid en dat het vooral onveilig is als je in één van de vele townships woont, waar de armoede nog steeds groot is. Van iemand die een campagne van Oxfam Novib en STOP AIDS NOW ondersteunt zou je dat toch mogen verwachten?

Dagelijks geven de redacteuren en verslaggevers op Roadto2010 hun mening over de actualiteit rond het WK en het Afrikaanse voetbal. Vandaag is Stefan Verwer, directeur van lokaalmondiaal, aan de beurt. Bekijk voor meer roadto2010.nl.

About Stefan Verwer