Is Neymar beter dan Messi?

In de aanloop van de finale van het WK voor clubs zei Pelé dat Neymar beter is dan Messi. Maradona vroeg zich daarop af of Pelé verkeerde medicijnen had geslikt. De wedstrijd zou uitwijzen wie er gelijk had, wie de beste is… maar niet heus.

De finale werd neergezet als de strijd tussen “Messi en Neymar”. Argentinië tegen Brazilië. Maradona tegen Pelé. In werkelijkheid keken we gewoon naar Barça tegen Santos. Barcelona, dat dit seizoen gemiddeld meer dan 70% balbezit heeft per wedstrijd, zou Santos niet eens aan de bal laten komen, zo bleek. De omstandigheden voor Neymar en Messi om zich met elkaar te meten waren op zijn minst “ongelijk”. Neymar kwam gewoon niet in het spel voor omdat zijn hele ploeg nauwelijks aan de bal kwam. Kon hij ook weinig aan doen. Santos is gewoon niet goed genoeg.

Dat Messi dit wel lukte is niet omdat hij zoveel beter is dan Neymar, maar slechts omdat zijn team zo’n geoliede machine is. Zijn falen in het Argentijnse team bewijst dit. Als Neymar bij Barça had gespeeld en Messi bij Santos, dan had dat voor het verloop van de wedstrijd niet uitgemaakt. Dan zou Barça evengoed fluitend naar de overwinning getikt zijn, waarschijnlijk met twee doelpunten van Neymar. Messi zou onzichtbaar zijn geweest in dat scenario, net zoals Neymar dat was.

Er zijn talloze talenten geweest in de afgelopen jaren over wie net zulke hooggespannen verwachtingen bestonden als nu van Neymar. Ik wil niet zeggen dat deze verwachtingen onterecht zijn, maar of een jonge speler uit Latijns-Amerika echt zal slagen bij een topclub is nog maar zeer de vraag en hangt van vele factoren af. Om Neymar nu al met Messi te vergelijken zoals Pelé doet getuigt van een grote naïviteit.

Het beste – en zeker niet het enige – bewijs voor de naïviteit van Pelé is Juan Román Riquelme. Niemand twijfelde ooit aan zijn voetbalkwaliteiten. Technisch onfeilbaar, bij vlagen briljant, geniaal inzicht. Uitgeleerd bij Boca vertrok “de Nieuwe Maradona” naar Barcelona. Dat hij het daar ging maken stond vast.

Het bleek echter niet zo simpel. Toen de transfer van Riquelme rond was verwelkomde Van Gaal hem in de pers met de woorden “ik heb al genoeg spelers voor die positie”. Van Gaal noemde het een “politieke transfer” van de voorzitter die slechts de fans tevreden wilde stellen met een grote naam. Van Gaal stelde Riquelme vervolgens alleen maar op de flanken op, waar hij logischerwijs niet rendeerde.

Daarnaast had Riquelme de pech dat zijn broer Cristian werd ontvoerd. Dit lag volledig buiten hemzelf, maar was niet zonder gevolgen. Al met al mislukte “de Nieuwe Maradona” bij Barça omdat hij nooit de kans had gehad om te slagen. Hij werd verhuurd en later verkocht aan Villareal en kon zich nooit echt bewijzen in de top.

Eenzelfde verhaal geldt voor Robinho, die overigens ook een ontvoering moest verwerken. Ondanks dat hij op jonge leeftijd door Pelé zelf was gescout, kon hij zijn belofte nooit waarmaken. Hij zwierf tussen allemaal Europese topclubs, maar zich echt bewezen heeft hij nog steeds niet. De verhalen van Robinho en Riquelme, maar ook die van Pablo Aimar en Javier Saviola (beiden “de Nieuwe Maradona” genoemd), Carlos Tevéz en Diego bewijzen dat slagen in de top van vele factoren afhankelijk is.

Laten we vooral ook niet vergeten hoeveel geluk sommigen in hun carrière nodig hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan Alexandre Pato die door een aandoening bijna nooit meer had kunnen voetballen. Of Messi zelf, bijvoorbeeld, die zonder hulp bij zijn groeiachterstand misschien niet eens profvoetballer had kunnen worden. Diezelfde Messi had ook het geluk dat Guardiola hem op het rechte pad hield toen hij maar al te vaak het nachtleven ingesleurd werd door zijn maatje Ronaldinho.

Het moet nog blijken of Neymar mentaal sterk genoeg is voor de top en of de externe factoren hem gunstig gezind zijn. Een ongunstige factor is alvast dat de transferrechten van Neymar verdeeld zijn over groepjes investeerders. Zullen zij hem verkopen aan de club die het beste bij hem past? Of zullen ze gewoon zoeken naar de hoogste bieder, een olieclubje uit een koud land? En krijgt Neymar, waar hij ook terecht komt, de tijd om zich aan te passen, en wordt hij daarin voldoende begeleid? Wordt hij geholpen met het leren van nieuwe talen? En krijgt hij geen heimwee, zoals Carlos Tevéz?

Neymar is zondermeer een supertalent en zijn prestaties in de nationale ploeg zijn veelbelovend, maar laten we de nadruk leggen op het woord “talent”. We kunnen hem pas met Messi meten als hij net zo’n goed ingespeelde ploeg om zich heen heeft als de nummer 1 van de wereld zelf. En voor hetzelfde geld hebben we het over een paar jaar alweer over een heel ander supertalent die Messi van de troon zou moeten stoten…

Wie is in 2014 de beste van deze vier?

View Results

Laden ... Laden ...

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas