Is Marco van Basten dapper of laf?

Een dag nadat ik een betoog had gehouden om van Basten ten koste van alles te behouden, besloot hij zelf de handdoek in de ring te gooien. Iedereen wist dat er een kans was dat hij ontslagen zou worden, maar wie had dit verwacht? Is zijn vertrek een laffe daad of een dappere en waardige beslissing?

Van Basten had het zwaar in Amsterdam

Van Basten had het zwaar in Amsterdam

‘Ajax verdient beter’, zei hij met een vaste stem. Marco was het vertrouwen in zichzelf verloren, en dat breekt een trainer op. Marco had toch met z’n volle verstand een contract getekend voor vier jaar? Als je een contract tekent voor lange tijd, wordt het eerste jaar meestal gezien als het jaar van opbouwen, en terecht. Dat wist hij zelf ook. Waarom gaf hij zichzelf niet de tijd om van zijn fouten te leren? Voordat hij ook maar goed op gang kwam zette hij de motor alweer uit. Hij genoot het volle vertrouwen van het bestuur, als we het bestuur moesten geloven. Ik snap niks meer van die van Basten.

Elke coach die lang bij een club zit, zoals Ferguson, heeft in het begin nauwelijks iets gepresteerd. En nu staat hij aan het hoofd van het beste team van Europa. Natuurlijk kent van Basten sir Alex Ferguson. Ik denk zelfs dat hij huizenhoog tegen hem opkijkt. Waarom neemt hij dan geen voorbeeld aan hem? Is het echt omdat hij niet gelooft in zijn eigen kwaliteiten?

Of zou er meer in het spel zijn? Misschien is hij wel door de directie onder druk gezet. Misschien voelde hij de bui wel hangen. Misschien had de directie hem met soepele zinnetjes wel duidelijk gemaakt dat hij het niet lang meer zou redden. Want zeg nou zelf, is de directie van Ajax ooit geduldig geweest de laatste tijd? Oke, ze hebben nu een nieuw bestuur, misschien dat dat uitmaakt. Maar de trainers voor het rapport Coronel hielden het nooit lang vol.

Ik denk dat er van de coaches die bij Ajax in dienst zijn te veel wordt verwacht op korte termijn. Het bestuur en de supporters maken die arme trainers gewoon bang! Voordat een trainer de tijd heeft gekregen om te presteren wordt hij al afgerekend op slechte prestaties en roepen ze al dat ze hem weg willen hebben. En dat ze hem in willen ruilen voor een coach die er wél lekkere pannekoeken van bakt.

"Hee Marco! Pannenkoek!!"

"Hee Marco! Pannenkoek!!"

Er zijn dus eigenlijk twee opties: Óf van Basten is gewoon laf en dat hij het niet aankon. Dit beeld onstaat als je ziet hij over zijn vertrek spreekt, vol zelfrefelctie. Óf hij had achter de schermen al signalen ontvangen van het bestuur dat hij geen tijd meer kreeg. Dat hij beter de eer aan zichzelf kon houden. Het bestuur heeft er alle belang bij hem niet te ontslaan, het scheelt immers een flinke vertrekpremie.

Ik hoop dat Van Basten de eer aan zichzelf gehouden heeft, en niet laf is. Als ik aan Van Basten denk is het een geniale voetballer, een leerling van El Salvador Johan Cruyff. Een voetballer die speelde met lef, ondanks dat hij verrot geschopt werd. Een speler die speelde met zelfvertrouwen. Ik denk bij de naam ‘Marco van Basten’ niet aan een coach die geen vertrouwen in zichzelf heeft.

Daarom ga ik ervan uit dat het bestuur en de supporters weer eens te ongeduldig waren, en dat hij gewoon wel aftreden móést. Dat is nog eervol, dapper. Dat hij er zelf zo’n verhaal bij verzint dat hij geen vertrouwen in zichzelf heeft is alleen om coaches niet af te schrikken. Want ik geloof wel dat hij oprecht van Ajax houdt, de club waar hij groot werd, de club waar hij scoorde met een geniale omhaal. De club die nu afgezakt is tot een laag niveau. Een club die nauwelijks de top 3 aankan. De club die alweer 14 jaar geleden de Champions League binnen sleepte.

Hopelijk komt er eindelijk een coach die het vertrouwen écht geniet. Een coach die in het eerste jaar de competitie wint en daardoor niet gelijk eruit geschopt wordt. Iemand die van de losse stukjes spelers een team weet te smeden. Want dat verdient Amsterdam; een club die meedoet in Europa. Het is echter de vraag of er wel een klimaat is om trainers te laten slagen. Johan Cruijff nam het in het Sportjournaal op voor van Basten. Hij stelde dat geen enkele trainer kan slagen bij Ajax omdat de structuur en organisatie al jaren niet op orde is. Dat is ook zijn verklaring voor het grote aantal trainers dat de club versleet.

About Bene