Is Maradona gek of gewoon onnavolgbaar?

Stel je voor dat je speler bent van het Argentijnse elftal. Je bondscoach staat bekend als de grootste voetballer én bekendste cocaïneverslaafde ooit. Hij heet Diego Armando Maradona. Onder zijn bewind weet je één ding zeker: er gebeurt altijd wel wat.

martin-palermo

Gisteren maakte Pluisje bekend dat hij een debutant 36 en 30 jaar oproept. Bovendien haalt hij Boca-held Martín Palermo (35) na negen jaar opnieuw bij de selectie. Het is een even onnavolgbare als leuke beslissing.

Martín Palermo kwam in Europa, bij Villareal, nooit echt uit de verf. Hij was ooit maanden uitgeschakeld nadat een hek vol feestende supporters over hem heen kwam bij het vieren van een doelpunt. Na de beenbreuk die volgde vond hij nooit meer zijn draai – in Spanje.

Martín Palermo kwam in het nieuws na het missen van drie penalty’s in één wedstrijd, tegen Colombia in 1999.

Ooit scoorde hij een wondergoal in de 94e minuut tegen Independiente, een schot van eigen helft:

Waarschijnlijk kent niemand die dit leest Rolando Schiavi, de 36-jarige centrale verdediger van Newell’s Old Boys, debutant in de Argentijnse selectie. Hij speelde een jaartje in Spanje bij Hercules CF, maar de rest van zijn carrière bracht hij door in zijn geboorteland.

Het verbazende nieuws van gisteren past in een imposant rijtje bijzondere gebeurtenissen onder Maradona. Neem het verhaal van Juan Román Riquelme, de stylist van Boca Juniors (net als Maradona destijds). Riquelme is één van de meest getalenteerde spelers ter wereld en dat was ooit reden voor Pluisje om hem te benoemen tot zijn opvolger.

Riquelme maakte het nooit waar in Europa en speelt tegenwoordig samen met Palermo bij Boca Juniors. In het nationale elftal was echter hij topscorer, tot een conflict met – hoe ironisch – Maradona de vedette deed besluiten niet langer voor zijn land uit te willen komen.

Dan is er ook nog de kwalificatie. In een poule waarin Argentinië minimaal bij de eerste vier moet eindigen, staat het vooralsnog nipt vierde. De Argentijnen weten niet te overtuigen, mede door het overtuigende 1-6 verlies tegen het nietige Bolivia, het grootste verlies van Argentinië ooit.

Sinds Diego Armando Maradona is aangetreden als Argentijns bondscoach is er een hoop losgemaakt onder de Argentijnse fans. Ze zijn dolenthousiast en vol hoop over het nieuwe tijdperk. De Argentijnen hadden dan ook reden om optimistisch te zijn. Argentinië kan beschikken over één van de beste selecties ter wereld. Het is alleen nog de vraag of Maradona het maximale uit dit land weet te halen. Ik ben bang dat Argentinië onder zijn hoede geen hoge ogen gaat gooien op het Wereldkampioenschap.

UPDATE: Maradona haalt weer eens het nieuws. Hij heeft gezegd “20 jaar jonger” te willen zijn zodat hij nog één keer het shirt van Argentinië aan kan trekken, bijvoorbeeld in de wedstrijd tegen Brazilië.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas