Is het normaal dat Arjen Robben zich ergert?

In het gratis blaadje “De Pers” van vandaag, 22 april 2010, wordt natuurlijk ook gesproken over de overwinning van Bayern Munchen, en hoe Hollander Arjen Robben het winnende doelpunt maakte. Twee dingen die cruciaal zijn, worden daarin verkeerd beoordeeld in mijn ogen.

arjen-robben_bayern

Het artikel noemt de goal van Robben pure klasse, een moment waarop de sterspeler van Bayern de muur van Lyon zat was en droog uithaalde. Zonder de touchering van Thomas Müller, had Lyon-keeper Hugo Lloris deze bal echter gehad. De bal week namelijk naar rechts, waar de keeper zich naartoe positioneerde. Toen de rug van Bayern-aanvaller Thomas Müller werd geraakt, veranderde de bal van richting, en kwam meer naar links terecht. Zodoende stond Lloris net teveel uit positie, en scoorde Bayern. In mijn ogen behoort de goal dus ook toe aan Müller, die de bal (zij het onbewust) de beslissende richting meegaf.

Daarnaast haalt De Pers het wisselmoment van Robben aan, en prijst het de mentaliteit van de speler, dat hij geïrriteerd is bij de wissel. De krant interpreteert dit als een voorbeeld van de winnaarsmentaliteit van de vleugelaanvaller, die Nederland op het WK de weg moet wijzen. Ik zie het anders. Het kan namelijk ook uitgelegd worden als een gebrek aan respect voor de trainer, in dit geval Louis van Gaal. Daarnaast onderstreept het nog maar eens dat Robben van nature geen teamspeler is, maar een egoïst, iemand die zijn eigen plan trekt.

Natuurlijk, daar is hij zeer goed in, maar met zijn overdreven reactie bij de wissel ondermijnt hij het teamproces, een proces dat Van Gaal te allen tijde probeert te bewaken. Door een teamproces win je namelijk prijzen, door individualisme niet.

Hopelijk heeft Robben in het vervolg zijn emoties onder controle, en zorgt hij dat hij ook tijdens het WK klaar is om te vlammen. In teamverband.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino