Een machtsstrijd binnen Heerenveen?

Trond Sollied en Yme Kuiper zitten niet op één lijn. Is er hier slechts sprake van een simpel meningsverschil of een ware machtsstrijd?

sollied8xart858

Ik weet het niet, maar het is wel opvallend hoe duidelijk Sollied naar de pers is. Hij wil versterkingen en zegt “Begrijp me goed. Ik beslis. Niemand anders”. Volgens Kuiper is er helemaal geen geld voor transfers.

Het is me nog niet duidelijk welk belang Sollied heeft om hiermee naar buiten te treden. Is hij bang en moet hij z’n machtspositie nog eens onderstrepen? Zijn uitspraken lijken eerder een teken van zwakte dan van kracht. Toen zijn start bij Heerenveen nog niet al te imposant was, was hij al bijna gewipt.

Voetbaltechnisch steun ik Sollied volledig – ik heb hem hoog zitten als trainer. Hij wil een gedegen vervanger voor Pranjic en een derde keeper. Begrijpelijk, als je ziet hoe belangrijk de derde keeper afgelopen seizoen was. Hans Vonk stond nog flink wat wedstrijden onder de lat. Om geen vervanger te halen voor je beste speler van de afgelopen jaren, Pranjic, zou ook erg naïef zijn.

Maargoed, dat is voetbaltechnisch. Laten we dan eens kijken naar de belangen van Kuiper. Geen geld? En de miljoenen van Pranjic dan? Blijkbaar zijn er belangrijkere bestemmingen voor het geld dan het oprechte clubkapitaal, de spelers.

ymekuiper

Wat ik echter kwalijk vind is dat Kuiper zich bemoeid met het beleid van zijn coach. Hij is weliswaar verantwoordelijk voor algemene en technische zaken – het blijft een bobo. Hij heeft “het volste vertrouwen in de mannen die we nu hebben”. Hij zou wat meer vertrouwen moeten hebben in Sollied, die zijn sporen zo nadrukkelijk op voetbaltechnisch gebied heeft verdiend. Die kan daar veel beter over oordelen.

Sollied moet dit spelletje slim spelen, en anders zal hij moeten inbinden. Directies winnen het immers – meestal.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas