Interlands: Zo kan het niet verder!

Zo, de interland periode zit er weer op. Een aantal teams speelde nog om zich te kwalificeren voor de WK in Zuid-Afrika, maar het merendeel van de wedstrijden van deze week waren oefenwedstrijden. Helaas zijn er ook deze week een aantal blessures opgetreden bij interlands, waarbij wij als Nederlanders natuurlijk gelijk aan Robin van Persie denken. Maar hij zal niet de enige zijn die met een blessure terugkomt bij zijn club. Managers en fans van de getroffen clubs zijn hier uiteraard erg ontstemd over en roepen dan ook al in koor om het afschaffen van de “nutteloze” vriendschappelijke wedstrijden.

vanpersie1

Dirk Kuyt verwoordde het treffend: “De managers zitten biddend voor de tv tijdens de interlandperiode”. Dit is uiteraard begrijpelijk, gezien de gevolgen die een blessure van een sterspeler kan hebben voor de rest van het seizoen. Bovendien: we zien toch allemaal liever Arsenal – Chelsea met Lampard en van Persie aan de aftrap?
Bondscoaches hameren echter op het belang van de vriendschappelijke wedstrijden, omdat zij anders helemaal geen kans hebben om zich voor te bereiden op het WK. Dat teambuilding een belangrijk element in de sport is, is al meerdere malen bewezen. Denk hierbij maar aan het Europees Kampioenschap van Griekenland en de prestatie van Hiddink met Zuid-Korea.
Omdat ik vind dat beide partijen wel een argument hebben, maar toch vind dat het interlandvoetbal op deze manier niet werkt, wil ik een alternatief voorstellen. Niet door vriendschappelijke interlands af te schaffen, maar simpelweg door de vorm te veranderen.

Huidige indeling kwalificatie
Op dit moment duurt een toernooicyclus twee jaar. Zo was de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK in Zuid-Afrika binnen twee maanden na afloop van het EK in Zwitserland en Oostenrijk. De kwalificaties zijn deze week afgesloten, waarna de echte voorbereiding op het WK begint door middel van een paar vriendschappelijke wedstrijden. Het toernooi in de zomer maakt vervolgens de cyclus vol. De manier waarop deze cyclus is ingericht, is door het inplannen van diverse interlandweken op verschillende momenten in het seizoen. Zo werden voor het WK 2010 de kwalificatiewedstrijden afgewerkt in weken in september, oktober van 2008 en in maart, juni, augustus, september, oktober en nu dus in november van 2009. Een hele waslijst, en dit is mijn ogen dan ook de reden dat het interlandvoetbal steeds minder wordt gewaardeerd door spelers en managers. Ook bij steeds meer fans wordt dit systeem eerder als hinderlijk dan als prettig ervaren. Een week de spanning van de eigen competitie inruilen voor een vriendschappelijk potje of een kwalificatiewedstrijd als IJsland – Nederland wordt steeds minder aantrekkelijk. Daarom pleit ik voor een herinrichting van de interlandperiodes.

Nieuwe indeling
Uitgaande van één groot toernooi per twee jaar, stel ik de volgende planning voor. In plaats van de losse weken die nu worden ingepland voor de wedstrijden, komen er nu 3 langere periodes om de interlands (zowel kwalificatie als vriendschappelijk) in af te werken.
Deze periodes vinden plaats in de twee winterperiodes en de zomerperiode tussen de toernooien in. Doordat de interlandweken wegvallen, hebben alle competities tijd om een winterstop in te stellen van vier weken, waarin drie weken bestemd zijn voor interlands. De laatste week kan worden gebruikt als vakantie voor spelers, of om weer te gaan trainen bij de clubs ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft.
Gedurende deze drie periodes van drie weken kunnen prima het benodigde aantal kwalificatiewedstrijden plaatsvinden (acht tot twaalf). Voor zones waar meer wedstrijden gespeeld worden (zoals in Zuid-Amerika) kan er voor worden gekozen om een of twee periodes meer toe te voegen. Ook op dit moment begint de kwalificatie in Zuid-Amerika al eerder dan in Europa (oktober 2007 zijn de eerste wedstrijden), dus dat zal geen probleem hoeven op te leveren.
Deze indeling betekent maximaal vier kwalificatiewedstrijden per periode. Deze interlands kunnen worden gespeeld in twee weken van deze periode, bijvoorbeeld op woensdag, zaterdag, woensdag, zaterdag. In de derde week kan het team er dan voor kiezen om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen.

arsene-wenger

Arsène Wenger is een groot voorstander van de afschaffing van vriendschappelijke interlands

Andere alternatieven
Ik kom met dit voorstel, omdat ik denk dat de huidige vorm en de voorgestelde alternatieven volgens mij niet voldoen. De twee meest gehoorde oplossingen ter “verbetering” van het interlandvoetbal zijn de volgende.
Ten eerste willen sommige clubmanagers het vriendschappelijke interlandvoetbal volledig afschaffen. Hier ben ik tegen, omdat dit voor de bondscoaches zeer nuttig kan zijn, zeker met uittesten van nieuwe (jonge) spelers binnen de groep. Tevens is het oefenen tegen landen met een niet Europese speelstijl een belangrijk aspect voor deze oefeninterlands. Ook is het aantal vriendschappelijke wedstrijden nou niet zo groot (een stuk of 4 per jaar), dat het de kalender overvol maakt. Daarom denk ik dat de afschaffing van vriendschappelijke interlands niet opweegt tegen de voordelen die het biedt.
Het tweede alternatief is een verandering van de kwalificatieopzet, door middel van een vermindering van het aantal teams. Hierbij valt te denken aan het invoeren van een voorkwalificatie voor de kleinere landen. Dit zou in mijn ogen ook een slechte oplossing zijn, omdat hiermee alleen maar een grotere ongelijkheid tussen landen wordt bevorderd. Je maakt het kleinere landen zo steeds moeilijker om zich te kwalificeren, wat de eerlijkheid van de sport niet ten goede komt. En bovendien zijn er elke kwalificatiereeks wel een paar landen die zich verslikken in de dwergstaatjes, wat vaak cruciale gevolgen heeft voor de eindstand in de poule. Daarom vind ik dat ook dit alternatief geen oplossing is voor de huidige problemen.

De voordelen
Waarom zal deze nieuwe indeling het beter doen dan de vorige en dan de andere voorgestelde oplossingen? Want eigenlijk blijft de belasting (het aantal wedstrijden) gelijk voor spelers. Wat lost het dan op?
Ten eerste zal de kwalificatiecyclus weer meer in de aandacht komen. Omdat er nu een langere serie van wedstrijden is, is het eigenlijk een minitoernooi. Dit maakt het voor de supporters veel aantrekkelijker om te volgen. Het valt niet meer ongelukkig tussen de spannende competitiewedstrijden in.
Het tweede voordeel is dat de opgelopen blessures beter kunnen worden opgevangen. Na de zomerkwalificatie is er een redelijke tijd voor de speler om te herstellen en ook in de winterperiode is er nog minimaal een week om in ieder geval van kleinere blessures te herstellen. Bij langdurige blessures vallen de kwalificatieperiodes nu ook in de transfer periodes, waardoor een club er voor kan kiezen gelijk een vervanger aan te trekken. En zo krijg je niet in november of maart, in cruciale fases van de competitie, een aantal spelers geblesseerd terug.
Ten derde is het voor de bondcoaches ook een vooruitgang, omdat ze hun groep nu over een langere periode bij elkaar hebben. Veel bondscoaches, bijvoorbeeld Louis van Gaal, hebben in het verleden geklaagd over de korte tijd die de internationals rond de wedstrijden samen hadden. Door de periode van drie weken heb je al test hoe de groep functioneert over een langere periode van tijd bij elkaar. Een ideale voorbereiding op een WK dus.
Voor een competitie als de Premier League (die nu geen winterstop heeft) is het ook gunstig, omdat de Afrika Cup dan in de winterperiode wordt gehouden, waardoor clubs met veel Afrikaanse spelers niet meer worden benadeeld in de competitie.
Tenslotte vond ik zelf altijd ergerlijk dat de kwalificatiecyclus gelijk na het vorige toernooi al weer begon. Door er een half jaar tot de volgende wedstrijd te hebben krijgt de regerend kampioen ook wat meer tijd om van deze status te genieten en maakt het de prestatie wellicht wat specialer.

Op deze manier denk ik dat alle partijen tevreden kunnen worden gehouden, dat de hinderlijke blessures beter kunnen worden opgevangen (voorkomen kan in mijn ogen niet), zonder dat het interlandvoetbal helemaal van de kaart verdwijnt. Want wees eerlijk: de EK’s en WK’s zijn de mooiste voetbalevenementen die er zijn!

About Jonathan